Er det 'wokeisme' at afskaffe højdekrav i Livgarden? Det mener Konservativ forsvarsordfører

Konservative er ellers blandt partierne på Christiansborg, der opfordrede Forsvaret til at droppe højdekravet.

På X kommenterer Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, det nu afskaffede højdekrav i Livgarden. Han skriver blandt andet, at "wokeismen æder stille og roligt af vores kultur". (Foto: © Emil Nicolai Helms, Ritzau Scanpix)

"Danmarks stolteste regiment er ikke længere det samme", hvis man fjerner højdekravet for kvinder i Livgarden.

Det mener Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov.

- Wokeismen æder stille og roligt af vores kultur. Her falder en gammel tradition, skrev han i går i et opslag på X, det tidligere Twitter.

- Jeg forstår ikke, at vi overgiver os hver gang disse smålige typer angriber vores traditioner, historie og identitet, fortsætter han.

Screendump af Jarlovs tweet.

Udmeldingen kommer, efter at Forsvaret fra 2025 har besluttet at afskaffe højdekravet, der har mødt kritik fra blandt andet en række partier på Christiansborg.

Et af partierne, som netop har opfordret Forsvaret til at droppe kravet, er Det Konservative Folkeparti.

I dag er en fuldkommen gennemsnitlig dansk kvinde på 167 centimeter ikke høj nok til at blive værnepligtig i Livgarden med bjørneskindshue og plads foran Amalienborg.

Det kan en mand med en gennemsnitlig højde på 175 centimeter til gengæld godt.

Højdekravet for mænd ligger nemlig fem centimeter under gennemsnitshøjden. For kvinder ligger den i stedet to centimeter over.

- Det virker en lille smule gammeldags, at der stadigvæk findes de her højdekrav. Det virker ikke, som om der er særlig gode begrundelser for, hvorfor de skal være der, udtalte partiets politiske ordfører Mette Abildgaard i den forbindelse.

Mette Abildgaard har udtalt, at højdekravet er "gammeldags". (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

'Rasmus og jeg ser forskelligt på denne lille sag'

Scroller man længere ned i opslagets kommentarspor, svarer forsvarsordføreren på et spørgsmål fra tidligere folketingsmedlem Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Han spørger, om "K ikke selv været med til at kræve det? (red. afskaffelsen af højdekravet)"

- Jeg er i hvert fald aldrig blevet stillet det spørgsmål, og det ville vel være mest naturligt, at det var mig, der blev spurgt, så det tror jeg ikke.

Mette Abildgaard har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men hun siger i et skriftligt svar, at det er korrekt, at hun og Rasmus Jarlov "ser forskelligt på denne lille sag".

- Rasmus kommer med en fortid i Forsvaret, mens jeg har et lidt andet blik på sagen. Der skal dog ikke træffes nogen politisk beslutning, da Forsvaret allerede har meldt ud, at de dropper højdekravet, skriver Mette Abildgaard i en SMS.

- Det er mit ansvar som politisk ordfører, at vi ikke har fået sikret koordination internt. Vi har en hektisk hverdag, hvor mange medier skal besvares. Men fejl sker, og mon ikke vi alle overlever, skriver hun yderligere.

Livgarden har droppet det omdiskuterede højdekrav, da det ikke længere "giver operativ mening".

- Der skal ikke være særlige krav til højde, hvis det ikke er operativt begrundet, siger chefen for Hærkommandoen, Gunner Arpe Nielsen, i en pressemeddelelse.

I grafikken her kan du se, hvordan andelen af kvindelige værnepligtige i Livgarden har udviklet sig siden da:

Forsvaret har fået kritik fra Institut for Menneskerettigheder, som mener, det hidtidige højdekrav kan have været ulovlig diskrimination.

Selvom man allerede næste år kan melde sig til tjeneste uanset ens højde, vil det først være i 2025, at indkaldelseshold bliver omfattet af den nye praksis.

Det skyldes, at der skal fremstilles uniformer og udrustning til personer under 169 centimeter.

Den Kongelige Livgarde indgår i sikkerhedsberedskabet ved de kongelige palæer og løser desuden opgaver af ceremoniel karakter.

Rasmus Jarlov er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.