Erhvervsliv skal betale mere til S-SF-plan

Der er splid om regningen for genopretningsplanen fra Socialdemokraterne og SF. Lønmodtagerne skal betale for meget, mener flere fagforbund.

FOA-formand Dennis Kristensen mener, at fagbevægelsen ikke bør bidrage med mere end en tredjedel.

Erhvervslivet skal bøde mere, for at regningen for S og SF's genopretningsplan, Fair Løsning, hænger økonomisk sammen. Pengene skal ikke betales af fagbevægelsen alene, mener flere fagforbund ifølge Berlingske Tidende.

De kræver nu, at både arbejdsgiverne og en S-ledet regering hjælper med at betale de 15 milliarder kroner, som LO ellers har forpligtet sig til at finde ved en trepartsforhandling.

FOA-formand Dennis Kristensen mener, at fagbevægelsen ikke bør bidrage med mere end en tredjedel.

- Hvis der bliver en trepartsforhandling, hvor lønmodtagerne ofrer noget på krisens alter, skal regeringen og arbejdsgiverne ofre noget tilsvarende, siger han.

Stort pres på lønmodtagerne

Også Bente Sorgenfrey, formand for de 450.000 lønmodtagere i FTF, mener, at arbejdsgiverne skal betale mere, end der er lagt op til.

- Det er et stort pres, som ligger på lønmodtagerne i planen, og derfor er de nødt til at få noget igen, hvilket kan være løn eller uddannelse. Udgangspunktet er, at alle tre parter leverer, siger hun til Berlingske.

Men arbejdsgiverne ryster på hovedet. Det vil svække konkurrenceevnen, mener Jørn Neergaard Larsen, adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening.

Kejserens nye klædder

- Hvis man placerer regningen hos erhvervslivet, reducerer det væksten yderligere. Det er noget af det mest uansvarlige, man kan gøre, og det er beviset på, at S og SF's plan er kejserens nye klæder, siger han.

Heller ikke Socialdemokraterne vil betale, siger Mette Frederiksen, næstformand i S-gruppen på Christiansborg.

- Som regering vil vi ikke bidrage ved trepartsforhandlingerne, for det kan vi kun gøre gennem besparelser, og det vil vi ikke være med til, siger hun.