Erhvervslivet og studerende roser SF's karakterforslag: Vi har brug for folk, der tør lave fejl

SF vil gøre afstanden mellem karaktererne mindre og gøre op med 'nulfejls-kultur'.

Elever og studerende skal snart have en ny karakterskala, hvis det står til SF. (Foto: © Anne Bæk, Scanpix)

SF har i dag præsenteret et bud på en ny karakterskala.

En skala, der ifølge partiet skal byde på karaktererne 0, 2, 4, 6, 8, 10 og 12. Og samtidig skal den gøre op med det, som SF's uddannelsesordfører, Jacob Mark, kalder for en 'nulfejls-kultur'.

Lige nu gives karaktererne nemlig på baggrund af, hvor mange fejl eleven eller den studerende laver.

"Vi skal have en karakterskala, som i højere grad belønner originalitet og kreativitet, og som ikke kun handler om, at man ikke må begå fejl", lyder det fra SF's Jacob Mark. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Og særligt opgøret med nulfejlskulturen møder opbakning fra interesseorganisationen Dansk Erhverv.

- For at få 12 i dag skal man undgå at lave fejl, og det er det, man bliver belønnet for. Men når man kommer ud og er færdig med sin uddannelse, så er det innovation og at turde tage chancer, der giver et 12-tal i erhvervslivet. Og det kræver, at man laver nogle fejl.

- Så uddannelsessystemet belønner én ting, mens erhvervslivet belønner noget helt andet. Der synes vi, det ville være smart at tænke i, hvordan vi får de to ting til at hænge sammen, siger uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv, Mads Eriksen.

Derfor mener han, at det er vigtigt, at en ændring i karakterskalaen også vil betyde en ændring i den vejledning, som lærere og undervisere giver karakter efter. Den ændring skal betyde, at man ikke giver karaktererne på baggrund af mængden af fejl.

Vil fjerne -3

Hos gymnasieeleverne er der også begejstring at spore over SF's forslag. I Danske Gymnasieelevers Sammenslutning er formand Martin Mejlgaard glad for, at SF lægger op til at fjerne den nuværende karakter -3.

- Jeg er helt enig i, at der ikke er grund til at have en karakter på -3, der har en utroligt ærgerlig symbolsk værdi. Det er jo under nul. Derfor har lærerne også en tendens til slet ikke at bruge den.

- Og vi er helt enige i, at springene fra 4 til 7 og fra 7 til 10 er for store, så det bliver for brede karakterer. Der er langt mellem et lille og et stort 7-tal, og derfor er det svært at rykke sig og vise en faglig udvikling, siger Martin Mejlgaard til DR's P1 Morgen.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) har efter SF's forslag også meldt sig klar til at afskaffe karakteren -3.

Her kan du se en sammenligning af den gamle karakterskala fra før 2006 (til venstre) og den nuværende karakterskala til højre:

SF's forslag bliver også taget godt imod på Roskilde Universitet, hvor rektor Hanne Leth Andersen roser, at man vil gøre op med afstandene mellem de midterste karakterer i den nuværende skala.

- Og så virker det kontraintuitivt, at man skal have en strafkarakter som -3. At man kan være dårligere end 0. Lige nu har vi en karakterskala, der starter oppefra og tæller ned på baggrund af fejl. Det er ikke blevet taget godt imod.

- Tankegangen bag peger på fejlene, og hvor forkert det, man præsterer, kan være. Og det er det, skalaen har været kritiseret for. Det er en fejlorienteret skala, der ikke virker motiverende, siger hun.