Erhvervsminister i personlig dialog med Ikea: Det var ikke min hensigt at udskamme dem

Blå blok, Radikale og erhvervslivet har kritiseret ministeren, der nu har indledt en dialog med varehuset.

Efter flere dage med kras kritik af Simon Kollerup (S) fra erhvervsliv, De Radikale og blå blok svarer erhvervsministeren nu på kritikken af, at han i weekenden advarede Ikea mod at åbne.

For det var aldrig hans hensigt at udskamme Ikea, siger ministeren i et interview med DR Nyheder, hvor han understreger, at hans eneste formål er at sikre en ”kontrolleret og koordineret genåbning af samfundet og erhvervslivet”.

Simon Kollerup, Ikea siger selv, at de følger sundhedsmyndighedernes retningslinje. De har eksempelvis lavet afstand mellem kunderne og opsat håndsprit. Hvorfor skal du som erhvervsminister udskamme dem?

- Jeg har ikke noget behov eller ønske om at udskamme nogen. Jeg har som erhvervsminister intet behov for at skulle være en, der udskammer. Men det er klart, at når en regering gerne vil lave en forsigtig, kontrolleret genåbning af Danmark, så skal det også foregå koordineret.

Minister i personlig dialog med Ikea

Erhvervsministeren sagde i weekenden, at han var bekymret for, at varehuset "midt i en sundhedskrise vælger at overhøre myndighedernes advarsler". Det budskab kom bag på Ikea, der til DR skriver, at de er "overraskede over ministerens direkte kritik, idet vi følger alle gældende lovgivninger".

Derfor rettede Ikea i går henvendelse direkte til Erhvervsministeriet, og der er nu indledt en dialog mellem parterne, siger Simon Kollerup.

- Vi har taget en god dialog med Ikea, fordi vi har det ønske som regering, at vi har styr på genåbningen. Det tror jeg, vi kan lykkes med god dialog, som vi har det med hele den sektor, som Ikea også er en del af. Vi leder efter løsninger.

Du har talt om, at I kunne ramme Ikea med sanktioner, hvis de holdt åbent. Kommer der en sanktion?

- Vi vil bare som regering gerne have en koordineret genåbning af Danmark, så den ene hånd ved, hvad den anden laver, og vi har styr på, at det er kontrolleret og foregår forsvarligt. For hvis vi glemmer det, så bliver vi alle sammen slået tilbage til start – også vores sundhedsvæsen og vores virksomheder generelt.

Ikea: Hørte ikke fra minister inden advarsler

Ikea har sagt, at de ikke har hørt fra Simon Kollerup forud for ministerens advarsler. Men Erhvervsministeriet siger derimod, at Ikea havde hørt fra ministeriet via Dansk Erhverv allerede sent fredag eftermiddag.

Du har sagt, at du har sendt et meget tydeligt signal til Ikea forud for åbningen. Hvordan kan det være et tydeligt signal, når du ikke havde været i dialog med Ikea før åbningen?

- Der har været en dialog med Ikea.

Men de siger, de ikke har hørt noget fra dig?

- Der har været en dialog mellem regeringen, Dansk Erhverv og Ikea forud for de her udmeldinger, bare så det er slået fast. Den dialog er selvfølgelig gået på, at vi som regering har nogle retningslinjer, som gjaldt generelt for detailhandlen i Danmark, men samtidig havde en anbefaling til, at dem, som ikke havde været åbne og var lukket frivilligt ned, som Ikea var, der koordinerede vi med hinanden.

- Jeg er selv personligt i dialog med Ikea.

DR Nyheder har forelagt Ikea ministerens påstand om, at erhvervsministeren var i dialog med Ikea forud for åbningen. Ikea har lovet at vende tilbage.

Køerne var lange, da Ikea åbnede i mandags. Her er det fra Ikea i Gentofte, hvor køen fortsatte fra varehuset og ned i den anden ende af parkeringspladsen. OBS billedet er optaget med et teleobjektiv og afstanden mellem personer på billedet kan opfattes mindre en den reelt er. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Spørgsmålet om Ikea fyldte også i en hasteforespørgselsdebat med Mette Frederiksen her til eftermiddag, hvor både Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen og DF-formand Kristian Thulesen Dahl spurgte statsministeren til sagen.

Her svarede hun:

- Vi har aldrig lukket en samfund ned før og ikke åbnet det, så selvfølgelig vil der opstå konkrete eksempler, som vi så skal løse bedst muligt. Også omkring Ikea, sagde Mette Frederiksen og svarede siden:

- I alt respekt for at vi skal håndtere en situation omkring Ikea, så kan jeg i den verden, vi lever i nu, finde mange eksempler på megen mere utryghed, end den der er i Danmark. Hvis det, der kommer til at optage os mest i dag er spørgsmålet om Ikea, er det et tegn på, at vi har løst en svær opgave i fællesskab rigtig godt.

Erhvervsminister ærgerlig over kritik

Tilbage hos erhvervsminister Simon Kollerup er der ærgrelse over, at hans budskab ikke faldt i god jord hos alle.

Skylder du Ikea en undskyldning?

- Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, hvordan det er blevet udlagt de seneste par dage. Jeg har ikke andet ønske end at vores erhvervsliv kan blive ved mere at åbne mere og mere op.

Har Ikea åbent i weekenden?

- Jeg vil håbe, at vi med den gode dialog vi har med Ikea og med den branche, der omgiver Ikea, kan finde nogle retningslinjer, så vi kan åbne mere og mere af dansk erhvervsliv op. Det er det eneste, jeg er interesseret i som erhvervsminister.

Artiklen er opdateret klokken 22.07 med oplysningen om, at Erhvervsministeriet kontaktede Ikea gennem Dansk Erhverv om fredagen. Tidligere har ministeriet sagt, at der ingen kontakt havde været.

I videoen herunder kan du se, hvordan det gik for sig, da Ikea åbnede i mandags.