Erhvervsministeren: Danske Bank-sagen er en af de største erhvervsskandaler i Danmarkshistorien

Nu skal det undersøges, om bankens ledelse kan drages til ansvar, siger erhvervsministeren.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) betegner Danske Banks hvidvask-sag som "en af de største erhvervsskandaler i Danmarkshistorien". (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Pinligt. Meget alvorligt. Utroligt uheldigt. Dybt kritisabelt. Kæmpe skandale.

Det skorter ikke på alvorsord, når erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) bliver spurgt til, hvad han mener om, at op mod 1.500 milliarder kroner over en årrække er strømmet igennem Danske Banks afdeling i Estland, og at banken ikke har reageret på advarsler om hvidvask.

- Det er en af de største erhvervsskandaler i Danmarkshistorien, og det er også en af de største hvidvask-sager i verdenshistorien. Det er utroligt uheldigt og dybt kritisabelt, at det er foregået i Danske Bank, siger ministeren og tilføjer:

- Det er utroligt store beløb, der er tale om, og hvidvask er en alvorlig forbrydelse, hvor man hjælper kriminelle våbensmuglere og narkohandlere med at gennemføre kriminelle handlinger, fordi man er deres betalingsinstitut.

Ministerens reaktion kommer i kølvandet på, at Danske Bank tidligere i dag fremlagde den længe ventede hvidvask-undersøgelse, som banken havde bestilt hos advokatfirmaet Bruun & Hjejle.

Men sagen er langt fra slut med bankens egen undersøgelse, understreger Rasmus Jarlov. Bagmandspolitiet har indledt en politiefterforskning og Finanstilsynet kigger også videre på sagen for at vurdere, om bankens ledelse kan holdes ansvarlig.

- Undersøgelsen bekræfter billedet af en dybt alvorlig situation, hvor Danmarks største bank har været involveret i hvidvask i et meget, meget stort omfang. Det er meget pinligt for Danske Bank, at det har kunnet finde sted i så mange år, uden de har fået det stoppet, siger Rasmus Jarlov.

- Det er klart, at der kan være ting, der går under radaren. Men det kan ikke gå under radaren, at der har været mistænkelige transaktioner for op til 1.500 milliarder kroner over en årrække. Det er så mange penge, at det simpelthen må have tiltrukket sig opmærksomhed, og det burde være blevet stoppet for meget lang tid siden.

Bøden for hvidvask otte-dobles

Danske Banks advokatundersøgelse frikender administrerende direktør Thomas Borgen og resten af ledelsen for et juridisk ansvar for den omfattende hvidvask. Direktøren har dog selv valgt at fratræde sin stilling.

Har banken så taget det ansvar, som den bør gøre, i dag?

- Jeg synes, det er godt, at Danske Bank undersøger sig selv, men det er ikke nok. Derfor undersøger myndighederne også, hvad der er foregået i banken, med henblik på om banken og bankens ledelse kan drages til ansvar. Det er højt prioriteret fra de danske myndigheder at få undersøgt det her til bunds, siger ministeren.

Hvordan tror du, befolkningens tillid er til Danske Bank oven på den her sag?

- Det er klart, at det krænker folks retfærdighedssans og selvfølgelig også tilliden til Danske Bank og måske også til resten af finanssektoren, at sådan en sag kan ramme vores største bank. Derfor er det afgørende, at der bliver slået hårdt ned på det, siger Rasmus Jarlov.

Sammen med et bredt flertal bestående af Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Radikale og SF har regeringen med Rasmus Jarlov i spidsen i dag fremlagt en hvidvask-aftale, der blandt andet otte-dobler bøderne for hvidvask.

Aftalen har været et stykke tid undervejs, men parterne har villet afvente undersøgelsen fra Danske Bank.

- Nu får vi en af de hårdeste hvidvaskningslovgivninger i Europa. Samtidig effektiviserer vi tilsynet, så der er en stor risiko for at blive opdaget, hvis man er involveret i hvidvask, siger Rasmus Jarlov.

FacebookTwitter