Erhvervsskoler: Økonomisk ulykke er midlertidig bremset

De danske erhvervsskoler er tilfredse med, at regeringen og Dansk Folkeparti sløjfer omprioriteringsbidraget.

Regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om at droppe omprioriteringsbidraget for erhvervsskolerne. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

Direktør for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier Lars Kunov er glad for, at erhvervsskolerne slipper for at skulle skære to procent af driftsbudgettet de kommende år.

Det står nemlig klart, efter at regeringen og Dansk Folkeparti er blevet enige om at droppe omprioriteringsbidraget for erhvervsskolerne fra 2019 i forbindelse med forhandlingerne om næste års finanslov.

- Vi er rigtig glade for, at man nu skaber ro i økonomien for erhvervsuddannelserne de næste fire år.

- Vi har nu som minimum en chance for selv at prøve at disponere over vores midler, og det synes vi, er en god ting, siger Lars Kunov.

Direktøren understreger dog, at regeringens arbejde endnu ikke er overstået. Regeringen har tidligere lovet, at den vil løfte området med to milliarder kroner over de kommende år.

En stor del af pengene skulle dog finansieres af omprioriteringsbidraget og dermed af skolerne selv.

- Det er ikke sådan, at træerne vokser ind i himlen for erhvervsuddannelserne, men man stopper i hvert fald ulykken fra 2019, siger han.

- Der kommer til at ske nedskæringer uanset hvad, fordi der mangler penge, siger han.

Dansk Folkeparti vil skåne erhvervsskolerne for besparelser, fordi partiet vurderer, at der er brug for at løfte indsatsen for at få flere til at tage en håndværkeruddannelse.

Lars Kunov venter nu på, at regeringen frigør penge til de helt unge i folkeskolerne og de ældre på uddannelserne, der skal have mere tid på grundforløbet.

Derudover vil han have flere 10. klasser ud på erhvervsskolerne.

- Det er vigtigt, at man i de videre forhandlinger finder flere ressourcer. Hvis man vil noget ud over det her, er der brug for investeringer i vores uddannelser.

- Hvis jeg ikke havde siddet her, men mange andre steder i det offentlige, så havde jeg kigget på to procents besparelser fire år frem i tiden. Så umiddelbart er jeg meget tilfreds, siger Lars Kunov.

Dansk Erhverv, Dansk Industri og brancheorganisationen Tekniq melder alle, at de er tilfredse med aftalen.

Erhvervsuddannelseschef i Dansk Industri Lone Folmer Berthelsen siger i en pressemeddelelse:

- Omprioriteringsbidraget har været ved at tvinge erhvervsskolerne i knæ, så det er en god aftale, regeringen og DF har indgået i dag.

Omprioriteringsbidraget blev indført for alle offentlige institutioner i 2015 af Lars Løkke Rasmussens Venstre-regering.

/ritzau/