Esben Lunde får markant ’næse’ af Folketinget

Ministeren modtager hård kritik i sagen om kvotekongerne i dansk fiskeri.

Esben Lunde Larsen får senere i dag officielt en næse af et flertal i Folketinget. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Det bliver en regulær politisk blodtud, som miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i dag modtager på et møde i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

Ministeren får næsen – som i praksis er en skriftlig påtale – ovenpå sagen om de såkaldte kvotekonger i dansk fiskeri, hvor Folketinget ikke mener, at ministeren har orienteret partierne godt nok om mulighederne for at dæmme op for kvotekongerne.

I en udtalelse, der ventes vedtaget på et udvalgsmøde her til formiddag, udtaler et flertal i Folketinget ”meget skarp kritik” af Esben Lunde Larsen og kalder hans ageren i sagen ”overordentlig kritisabel”.

- Folketinget konstaterer, at ministeren ikke har oversendt ministeriets forslag til at modvirke kvotekoncentrationen og de såkaldte ’kvotekonger’ til Folketinget på trods af, at et flertal ved gentagne lejligheder har ytret ønsker herom, og at de efterspurgte oplysninger ville have været af stor betydning for de enkelte partiers mulighed for at udforme effektive forslag til at begrænse kvotekoncentrationen.

- Folketinget udtaler sin alvorligste kritik af dette. Alvoren skærpes, da folketingsflertallets muligheder for at gennemføre den mest kraftfulde indsats mod de såkaldte ’kvotekonger’ på denne måde er blevet svækket, hedder det i udtalelsen fra Miljø- og Fødevareudvalget.

Esben Lunde Larsen sendte i tirsdags en uforbeholden undskyldning til Folketingets partier for sin rolle i sagen om kvotekongerne.

Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, lod ham efterfølgende slippe med en næse og et ”gult kort”.

Socialdemokratiet har sammen med DF været særdeles kritisk overfor Esben Lunde Larsen, og partiets ordfører i sagen, Simon Kollerup, kalder det den "vel nok skarpest mulige kritik", som Folketinget kan give en minister.

- Det er en meget, meget, meget stor næse til Esben Lunde Larsen for hele det her forløb om kvotekongerne, siger Simon Kollerup.

- Det betyder med andre ord, at nu er miljø- og fødevareministeren effektivt sat under administration på fiskeripolitikken i Danmark, siger han:

FacebookTwitter