Esben Lunde: Fiskerierhvervet fortjener ikke politisk uro

Samarbejdet mellem minister og ordfører har ikke fungeret ordentligt, konstaterer Esben Lunde Larsen, efter at han er blevet frataget fiskeriområdet.

- Det har alt for mange negative konsekvenser for dansk fiskeri, at samarbejdet mellem ordførere og minister ikke fungerer ordentligt, konstaterer Esben Lunde Larsen. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Esben Lunde Larsen (V) kan ikke længere smykke sig med titlen fiskeriminister, men fortsætter som miljø- og fødevareminister. Han lægger ikke skjul på, at der har været uro om fiskeriområdet.

- Jeg må konstatere, at der har været politisk uro om fiskeriområdet gennem længere tid. Det fortjener fiskerierhvervet ikke. Jeg håber, at en ny start med en ny minister nu vil få samarbejdet med fiskeriordførerne til at gå glattere, udtaler Esben Lunde Larsen i en skriftlig kommentar.

Ministeren kom i foråret i modvind, da han ifølge støttepartiet Dansk Folkeparti og oppositionen ikke havde orienteret Folketinget godt nok om mulighederne for at dæmme op for de såkaldte kvotekonger.

I sidste ende undskyldte Lunde Larsen, at han ikke havde videresendt flere løsningsforslag på problematikken om fiskekvoter til Folketinget. Forslagene var bud på bekæmpelse af kvotekonger inden for fiskeriet, så disse ikke får så meget magt over fiskekvoterne.

Et flertal i Folketinget tildelte ham alligevel en stor politisk næse. Og siden er samarbejdet mellem ministeren og de andre partiers ordfører ikke blevet mærkbart bedre, konstaterer Esben Lunde Larsen.

- Jeg har i løbet af foråret forsøgt at genetablere et godt politisk samarbejde med fiskeriordførerne, blandt andet ved at regeringen har tilsluttet sig fiskeripakken. Det er ikke lykkedes. Det har alt for mange negative konsekvenser for dansk fiskeri, at samarbejdet mellem ordførere og minister ikke fungerer ordentligt, siger han og fortsætter:

- Derfor er det fornuftigt med en ny start, og jeg er meget tryg ved, at Karen Ellemann (der nu overtager området, red.) er den rette til at få ro om fiskeriområdet. Selv ser jeg frem til at fortsætte mit gode samarbejde med Folketinget om de mange andre vigtige dagsordener på miljø- og fødevareområdet, udtaler Esben Lunde Larsen.

Løkke: To årsager

Ifølge statsministeren handler fratagelsen af fiskeriområdet fra Esben Lunde Larsen om to ting:

- For det første har det vist sig, at forvaltningen af de såkaldt omsættelige fiskekvoter igennem en årrække ikke har været tilfredsstillende, og det er jeg nødt til at tage bestik af.

- Det vil fremgå af en beretning fra Rigsrevisionen om indførelsen af omsættelige kvoter i dansk fiskeri, der offentliggøres om kort tid, udtaler statsministeren.

Lars Løkke Rasmussen kæder det også sammen med det britiske farvel til EU.

- For det andet er fiskeribranchen stærkt udfordret af Brexit, fordi den lander store mængder fisk i britisk farvand. Med ressortændringen får vi et større fokus på at styrke de internationale alliancer, der sikrer, at hele rigsfællesskabet kommer så stærkt ud på den anden side, lyder det.

Esben Lunde Larsen skulle have deltaget i et samråd i Folketinget om netop kvotekonge-sagen senere på ugen.

Det har ikke været muligt at interviewe Esben Lunde Larsen.

Facebook
Twitter