Esben Lunde sætter skub i blå forhandlinger om naturpakke

Forhandlinger om naturpakken er nu officielt i gang, men regeringens udspil vil fødevare- og miljøministeren ikke ud med.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) ved Blåvand tidligere i april. (Foto: OLE JOERN / REDSTAR © Scanpix)

Efter balladen om landbrugspakken har fødevare- og miljøminister Esben Lunde Larsen (V) nu sat skub i forhandlingerne om naturpakken.

Her har De Konservative et klart krav om, at der skal være tiltag, som betyder, at der i 2018 er 624 ton mindre kvælstofudledning.

Kravet fra De Konservative opstod i kølvandet på det tumultariske forløb om landbrugspakken, som partiet endte med at stemme for, men som kostede Eva Kjer Hansen (V) posten som miljø- og fødevareminister.

- Jeg har præsenteret et udspil til en aftale om en naturpakke, hvor vi har fokus på kvælstofreducerende tiltag, at fremme biodiversitet i skov og det åbne land, og så har vi nogle direktivforpligtelser, vi vil leve op til med forskellige naturindsatser, siger Esben Lunde Larsen.

- Nu kommer vi til at se, hvilke indsatser man kan lave i forhold til kvælstofreducerende tiltag, hvor i landet man får størst effekt og lignende. Det er sådan noget, vi kommer til at forhandle om fremadrettet, siger ministeren.

K: Fornemmer en håndsrækning

Esben Lunde Larsen har tidligere givet De Konservative en garanti for at "den kommende naturpakke vil indeholde kvælstofreducerende tiltag", men om udspillet kommer i nærheden af at flugte med K-kravet om 624 ton mindre kvælstofudledning i 2018, er fortsat uklart.

- Det er væsentligt, at de politiske partier har ro omkring denne her proces. Vi skal ikke forcere noget. Vi har god tid til at lave en aftale med hinanden, og jeg synes altid, at det er mest respektfuldt, at man præsenterer et udspil til forhandling til partierne først, når man har lavet en forligsaftale i en pakke forud, siger Esben Lunde Larsen.

Han har kun inviteret de blå partier til forhandlingerne, efter at de i samlet flok stemte for landbrugspakken.

De Konservatives miljøordfører, Mette Abildgaard, erklærer sig tilfreds med, hvad hun kalder "en håndsrækning" fra Esben Lunde Larsen, men ser frem til mere konkrete forhandlinger.

- Vi er rigtig lettede og glade over at se, at der lægges op til de her kvælstofreducerende tiltag. Vi har haft gode indledende drøftelser, men mere konkret er det ikke blevet. Præcis hvor mange ton og millioner har vi ikke fået nogen svar på i dag, så det udestår stadig, men vi fornemmer en håndsrækning fra ministeren.

- Der skal leveres

Er det nok med en håndsrækning, når I har sagt en reduktion på 624 ton?

- En håndsrækning er overhovedet ikke nok, og der skal leveres på det her, men det her var et første og indledende møde. Vi er indkaldt igen på torsdag, og der forventer vi at se noget meget mere konkret, siger Mette Abildgaard.

Tumulten om landbrugspakken opstod, fordi der var store problemer med de beregninger, der lå til grund for pakken.

Den var præsenteret som havde den en positiv effekt på miljøet. Men det argument er der blevet sået voldsom tvivl om.

Når De Konservative alligevel stemte for landbrugspakken var det med et krav om, at der ville komme en tillægspakke, der ville opveje de skadelige effekter på miljøet.