Esben Lunde tager mundkurv på efter EU-brev om landbrugspakke

Miljø- og fødevareministeren kan ikke kommentere et brev fra EU om, at landbrugspakken er i strid med EU-regler.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen vil ikke svare på, hvordan regeringen reagerer på skrivelsen fra EU-Kommissionen. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Offentligheden skal ikke regne med en kommentar fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), der ikke "kan" kommentere på en pilotskrivelse fra EU-Kommissionen.

I en skrivelse til den danske regering lægger EU-Kommissionen op til, at landbrugspakken, der blev vedtaget i februar, er i strid med tre EU-direktiver.

Ifølge ministeren er en såkaldt pilotskrivelse et helt normal og formelt redskab til at stille opklarende spørgsmål til medlemsstaterne, forud for at der tages stilling om, hvorvidt der skal rejses en sag, som skal afgøre om Danmark har krænket traktaten.

- Da en pilot dermed i princippet kan blive en del af en formel juridisk tvist mellem Kommissionen og den danske regering, er der ikke praksis for, at hverken Kommissionens henvendelse eller Danmarks kommende svar offentliggøres.

- Jeg kan således ikke kommentere på indholdet i det omtalte brev, skriver han i en skriftlig kommentar.

Det har således ikke været muligt at spørge ind til, hvordan Danmark reagerer på brevet, eller om oppositionen og flere forskere dermed havde ret i deres kritik af blandt andet landbrugspakkens kvælstofudledning.

- EU spørger aldrig for sjov. De spørger ikke af nysgerrighed. De spørger for at få opklaret noget.

- Det er inden, at Kommissionen kommer med en åbningsskrivelse, hvor man indleder en traktatbrudssag, siger Ulla Steen, der er studieleder ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet.

/ritzau/