Der er intet i vejen med den regnemodel, der ligger bag regeringens landbrugspakke. Sådan lyder det fra miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V), på et samråd i folketinget, der startede klokken 13 og kan løbe ind til midnat.
I Berlingske i weekenden satte forskeren Bjørn Molt Petersen spørgsmålstegn ved beregningsmodellen bag landbrugspakken fra 2015. Ifølge hans undersøgelse er der er stor usikkerhed om, hvor meget kvælstof der vil blive udvasket, når landmændene får lov at bruge mere gødning. Dermed er der stor usikker om, hvilken effekt det vil have på miljøet.
Men Esben Lunde Larsen har tillid til forskerne fra Aarhus Universitet, der står bag de oprindelige beregninger i landbrugspakken, siger han.
- Jeg har stor tiltro til, at Aarhus Universitet står på mål for deres beregninger og det, som de oplyser om. Det er deres ansvar og det har jeg tillid til, siger han.
Han understreger, at den model der blev brugt til at beregne effekten af landbrugspakken, var langt bedre en nogen anden model, man tidligere havde brugt. Men De Radikales miljøordfører, Ida Auken, peger på, at beregningerne bag landbrugspakken ikke er testet grundigt nok:
- Selv forskerne fra Aarhus Universitet, der står bag de her beregninger sagde: De er ikke usikkerhedsberegnet og de er ikke validerede. Og det skal forskning være for at det kan tages i brug politisk, siger hun.
Kritik af beregningerne
Forskeren Bjørn Molt Petersen har det seneste halve år gennemregnet store dele af de beregninger, der ligger til grund for landbrugspakken. Hans rapport er betalt af Danmarks Naturfredningsforening, der er en af landbrugspakkens kritikere.
Men der er ikke noget faktuelt forkert at udsætte på rapporten, fastslår andre forskere over for Berlingske. Blandt andre Jørgen E. Olesen, der er en af de forskere, der har leveret data og beregninger til landbrugspakken.
Men Aarhus Universitet er ikke enig i udlægningen fra Bjørn Molt Petersen, siger ministeren på dagens samråd:
- Striden står mellem en forsker betalt af Danmarks Naturfredningsforening og det forskerhold fra Aarhus Universitet, der står bag beregningerne i landbrugspakken, siger ministeren, der ikke lægger skjul på, hvem han synes, der er mest troværdig.
Anklager om injurier
De Radikales Ida Auken undrer sig over, at forskere på Aarhus Universitet først var kritiske, men senere trak i land:
- Lige pludselige kommer Aarhus Universitet ud med en samlet besked, efter de har kaldt alle deres forskere til krisemøde og bedt dem om at holde deres mund. Samtidig med at ministeren har en klemme på Aarhus Universitet på 384 millioner kroner, siger hun og henviser til bevillinger, som universitet får af Miljø- og Fødevareministeriet.
Den kommentar får ministeren til at pege på, at det er en usund politisk kultur, som Ida Auken fremlægger:
- Det er jo insinuerende, det er jo injurierende, det som fru Ida Auken sidder og siger. Blot fordi man er folketingsmedlem, kan man jo ikke sidde og påstå, at Aarhus Universitets forskere holder deres mund, fordi regeringen har en klemme på dem. Det bliver vi selvfølgelig nødt til at forholde os til efter det her samråd, siger Esben Lunde Larsen.
Ifølge Enhedslisten miljøordfører, Maria Reumert Gjerding burde ministeren ikke gå så langt:
- Jeg synes, at det er underligt, at han sidder og truer et folketingsmedlem, fordi hun kommer med en helt åbenlys betragtning om, at Aarhus Universitet i det her spørgsmål er meget pressede, fordi hele deres beregningsmodeller og grundlag er blevet meget skarpt kritiseret. De har sådan set også har anerkendt, at de har lavet fejl. Jeg synes, at han skal trække den trussel i sig igen, siger hun.
Esben Lunde Larsen skriver til DR Nyheder, at der ikke er tale om nogen trussel:
- Men jeg mener, at det er en så alvorlig påstand over for Aarhus Universitet, at den bør Ida Auken dokumentere.
Auken: Universitet har opført sig problematisk
Men Ida Auken er ikke bekymret for, om ministeren vil gå videre med det:
Ministeren mener, at du nærmest siger, at universitet er så meget økonomisk afhængigt af Miljøministeriet, at det ligner en slags bestikkelse – eller et forsøg på at farve resultaterne. Er det det, du mener?
- Jeg synes, at Aarhus Universitet har haft en meget problematisk opførsel i denne her sag. Jeg synes også, at det svar de er kommet med, er ganske tyndt. Og jeg kan bare konstatere, at efter en møde på universitet der er man holdt op med at udtale sig.
Men mener du at Aarhus Universitet er i lommen på Miljøministeriet?
- Det er klart, at når man som universitet har 500 stillinger og 400 millioner kroner ude og flyve med en bevilling fra et ministerium, så er det klart, at vi andre simpelthen bliver betænkelige, når Aarhus Universitet den ene dag siger noget, og dagen efter så vender to af forskerne på en tallerken, siger Ida Auken.