Esben Lunde vil først se på høje kvælstofstal senere

Der skal gå fem år i alt, før ministeren vil konkludere, om udledningen af kvælstof i vandmiljøer er skadelig.

-Vi har siden begyndelsen af 1990’erne set en kraftig reduktion i vores kvælstofstilførsler til vores havvande, og derfor ærgrer det mig at se, den er steget, siger ministeren. (Foto: © Casper Lyngby, DR Nyheder)

Der er sket en stigning af kvælstofsudleningen i de danske søer, fjorde og have de sidste tre år, viser en ny rapport fra Århus Universitet.

Noget som er stærkt bekymrende, mener Danmarks Naturfredningsforening.

Men det er for tidligt at konkludere noget, mener miljø- og fødevareminister. Han ser dog ingen grund til at betvivle tallene, som Landbrug og Fødevarer ellers gør.

- Jeg tror, de her tal står til troende, og at der er sket en stigning, men det er vigtigt at se det i et fem-årigt perspektiv, siger Esben Lunde Larsen til DR Nyheder.

Skal ses i en større helhed

Stigningen ærgrer ministeren. Men han vil dog se tallene i en større helhed, før han vil tage stilling til, om indsatsen med at reducere kvælstof i vandmiljøerne skal nytænkes.

- Det er den måde, vi laver vores vandmiljøindsats på i Danmark. Når vi har en nedgang, laver vi heller ikke om undervejs. Det kommer vi heller ikke til, når vi har en stigning. Jeg afventer, at vi har et samlet billede af de her fem år, siger Esben Lunde Larsen.

Skyder tilbage på S-R-regeringen

Stigningen har givet kritik fra oppositionen, og Enhedslisten har kaldt ministeren i samråd om sagen. Men det giver Esben Lunde Larsen ikke meget for.

Den øgede kvælstofsudledning er nemlig sket under den daværende SR-regering, påpeger han.

- Det ville klæde oppositionen ikke at bruge enhver anledning til at skyde på en god landbrugspakke. Stigningen er blevet til på baggrund af den tidligere regerings politik, så det ville måske klæde oppositionen at kigge indad, siger han.

I 2012 blev der udledt 55.371 tons kvælstoffer. Udledningen er siden steget år for år, og den udvikling fortsatte i 2015, viser den nye rapport, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af.

I 2015 blev der udledt knap 62.000 tons kvælstoffer, hvilket svarer til en stigning på 11 procent siden 2012.