Esbjerg Kommune sætter en stopper for gratis sportsarrangementer til lokalpolitikere

Borgmester afviser, at ordningen har givet habilitetsproblemer.

Politikerne i Esbjerg har blandt andet haft gratis adgang til Blue Water Arena og Blue Water Dokken. (Foto: © Frank Cilius, Ritzau Scanpix)

I Esbjerg er det slut med at tage gratis til fodboldkampe, håndboldkampe og ishockeykampe for byens kommunalpolitikere og fem topembedsmænd.

Hvis ikke de repræsenterer kommunen til et officielt arrangement, må de nu selv frem med tegnedrengen.

Det fremgår af en ny juridisk vurdering, som Esbjerg Kommunes chefjurist har foretaget, og som P1 Morgen har fået aktindsigt i.

Ordningen om de gratis billetter til fri afbenyttelse er "ikke i overensstemmelse med de forvaltningsretlige principper, der gælder for offentligt ansattes modtagelse af gaver og andre fordele, som også gælder for byrådsmedlemmer", lyder det fra chefjuristen.

Konkret har lokalpolitikerne i mere end 25 år fået tilbudt et facilitetskort fra Sport og Event Park, der driver idrætsfaciliteterne i Esbjerg.

Kortet gav adgang til Svømmestadion Danmark samt gratis billetter til kampe i regi af Esbjerg FB, Team Esbjerg, Ribe Esbjerg HH og Esbjerg Energy.

Det vil sige adgang til samtlige kampe spillet i Esbjerg af klubbens førstehold inden for fodbold, håndbold og ishockey.

Det samme gjorde sig gældende for festivalen Musik i Lejet, der ligeledes har tilbudt gratis adgang til politikere og embedsmænd i Gribskov Kommune.

Ekspert i forfatningsret: Der er nye standarter

I det hele taget blæser der nye vinde i forhold til politikernes gratis adgang til kulturarrangementer, siger Frederik Waage, der er professor i forfatnings- og forvaltningsret ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet.

- Hvor man i kommunerne i meget vid udstrækning har haft en tradition for at kunne modtage det, man i dag vil betragte som gaver, så er man i dag et andet sted.

Han kalder ombudsmandens stop for Tivoli-kort for "retningsgivende", men det betyder ikke, at man altid kan sige, at det er i strid med de forvaltningsretlige principper, hvis en politiker tager imod gratis billetter.

- Det vil altid være en konkret vurdering, og det er stadig ikke endegyldigt sådan, at man kan sige, at en politiker altid skal sige nej, når vedkommende inviteres til et arrangement, lyder det fra Frederik Waage.

Tror du, at der har været konkrete episoder i landets kommuner, hvor ordninger som den fra Esbjerg Kommune har givet reelle habilitetsproblemer?

- Jeg tror ikke, at man kan sige, at det har været et reelt retssikkerhedsmæssigt problem, men der er kommet nogle andre standarder for, hvad man kan deltage i som offentligt ansat, siger Frederik Waage.

DR Nyheder har forsøgt at få et interview med chefjuristen, kommunaldirektøren og kommunikationschefen i Esbjerg Kommune om den nye beslutning. De har ikke ønsket at stille op til interview.

Også hos esbjergenseren Pia Mogensen, der arbejder som rengøringsassistent, var der opbakning til den nye linje i Esbjerg Kommune.

Borgmester: Har ikke gjort, at nogen har fået bedre vilkår

Jesper Frost Rasmussen (V), der er borgmester i Esbjerg Kommune, kalder udviklingen i Esbjerg for "en helt naturlig konsekvens" af ombudsmandens vurdering af Tivoli-ordningen.

Han er selv overrasket over, at ordningen har været i strid med de forvaltningsretlige principper.

- Jeg tror, at det har overrasket alle, at ordninger a la det her ikke er lovligt. Det er jo ikke noget, nogen har gjort for at give særlige goder. Jeg tror helt generelt, at tilbuddet er blevet givet for at give byrådsmedlemmer mulighed for at se de aktiviteter, som der ydes kommunalt bidrag til, siger han.

Har du selv benyttet dig af den ordning her, uden at der var et repræsentativt formål?

- Nej, det har jeg ikke. Jeg har selv sæsonkort til Blue Water Arena (Stadion i Esbjerg, red.).

Borgmester i Esbjerg Kommune Jesper Frost Rasmussen siger, at han ikke selv har benytte sig af de gratis sportstilbud. (Foto: © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix, Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Kan ordninger som denne give nogle habilitetsproblemer i en kommune som Esbjerg?

- Det tror jeg nu ikke, den på nogen måde har gjort. Det er ikke direkte fodboldklubben, vi har fået billetterne af. Det er jo Sport og Event Park, der driver faciliteterne, siger Jesper Frost Rasmussen.

Men kan der ikke være en habilitetskonflikt, hvis man som byrådsmedlem i årevis har modtaget gratis billetter fra fodboldklubben - og samtidig søger fodboldklubben om tilskud eller tilladelser til det ene eller det andet?

- Det er også derfor, at den ordning her er blevet annulleret. Men jeg har ikke oplevet det som noget problem overhovedet.

- Og det er heller ikke mit indtryk, at denne ordning har været benyttet i noget særlig stort omfang, siger Jesper Frost Rasmussen.

'Jeg tror, at der er mange, der har brugt det'

Modsat borgmesteren er det Diana Mose Olsens, der er byrådsmedlem for SF, opfattelse, at der er en del politikere, der har gjort brugt af ordningen.

- Jeg tror, at der er mange, der har brugt det og har været glade for at bruge det. De må jo så i stedet købe et årskort, siger hun.

Hun mener samtidig, at det er helt på sin plads, at chefjuristen har sat en stopper for facilitetskortene og den gratis adgang, de gav.

- Jeg synes, at det er helt korrekt, når der ligger en afgørelse, hvor man har vurderet, at det kan gøre noget ved habiliteten. Og jeg er glad for, at man har handlet så hurtigt, som man har, siger hun.

Sport og Event Park oplyser, at der et trukket i alt 18 billetter til Svømmestadion Danmark af politikerne og topembedsmænds facilitetskort over de seneste to år. Hvor mange gratis billetter, der er blevet givet til fodbold, håndbold og ishockey er derimod ikke blevet registreret.

Nu er det altså slut med de gratis billetter. Frederik Waage vurderer, at der ikke er nogen lokalpolitikere, der kommer til at skulle tilbagebetale penge for dem, de har fået.

- Det kan jeg vanskeligt forestille mig, lyder det.

Han forventer dog, at det langt fra er sidste gang, at vi ser sager, hvor en kommune vil ændre på reglerne i forhold til, hvad politikerne må tage imod.

- Jeg tror ikke, at vi har hørt det sidste til den her problemstilling. Det her er ikke noget område, man har villet regulere med skarpe regler. Man har ønsket, at det skulle være op til et skøn, siger Frederik Waage.