Espersen gav forkerte oplysninger om krig

Udenrigsminister Lene Espersen kritiseres for at skabe et for positivt billede af Nato-styrkernes kamp mod Taliban.

Udenrigsminister Lene Espersen kritiseres for at have sagt, at en topgeneral vurderer, at Taliban i Afghanistan er blevet desperat. Det har generalen aldrig sagt, lyder det fra generalens rådgiver.

Udenrigsminister Lene Espersen er nu under hård kritik for at have misbrugt ordene fra USA's topgeneral i Afghanistan til at skabe et positivt billede af Nato-styrkernes kamp mod Taliban.

Det skriver Politiken.

En tålmodig fjende

For en måned siden udtalte Espersen i et interview med Berlingske Tidende, at "Vi hører fra øverstkommanderende general Petraeus, at Taliban bliver mere og mere presset og derfor mere og mere desperat for som en sidste krampetrækning at forsøge at skabe mest mulig tab på den allierede side".

Men den udtalelse havde hun ikke dækning for. Ifølge David Petraeus' nærmeste ekspert og rådgiver i specialoperationer, John Dorrian, ser generalen tværtimod Taliban som en yderst tålmodig fjende.

- Petraeus har ikke fremstillet Taliban som desperat. Han har sagt meget tydeligt, at kampen mod Taliban bliver langvarig og hård. Der findes ikke nogen hurtige løsninger, siger John Dorrian til Politiken fra Nato-hovedkvarteret i Kabul.

Kan ikke henvise til udtalelse

Lene Espersen kan ikke redegøre for, hvilken Petraeus-udtalelse hun baserede sin udtalelse på.

Til gengæld modererer hun sit udsagn i en mail til Politiken.

- Jeg hæfter mig også ved det, vi hører fra general Petraeus, som peger på, at Taliban kæmper med reduceret momentum og opbakning. Vi ser efterhånden færre komplekse angreb. I stedet bruger oprørerne intimidering og enkeltskud.