Et år med burkaforbud: 23 har fået bøder

Burkaforbuddet har i sit første leveår givet bøder til 23 personer, der har båret burka i offentligheden.

En niqabklædt kvinde krammer en politibetjent under en demonstration mod burkaforbuddet. (Arkivfoto) (Foto: Andrew Kelly © REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Tildækningsforbuddet - også kendt som burkaforbuddet - fylder torsdag et år, og i den periode er der udsted i alt 23 bøder.

Det viser tal fra Rigspolitiet, skriver Kristeligt Dagblad.

Forbuddet, der trådte i kraft den 1. august sidste år, gør det ulovligt at bære blandt andet de ansigtsdækkende muslimske klædestykker niqab og burka i offentligheden.

Hvorvidt de 23 bøder er et udtryk for, at loven har virket, er svær at vurdere. Det fortæller Margit Warburg, der er religionssociolog og professor på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, til Kristeligt Dagblad.

Ifølge professoren er brugen af niqab og burka begrænser i Danmark. Hun anslår, at mellem 150 og 200 kvinder går med niqab, mens ganske få er iklædt burka.

Skabte stor politisk debat

Forbuddet mod tildækning i det offentlige rum blev sidste år vedtaget af et politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre og De Konservative samt enkelte medlemmer af Liberal Alliance (LA).

Forinden vedtagelsen skabte forslaget stor politisk debat. Forbuddet splittede ikke alene blokkene, men også den daværende regering og flere partier internt.

Flere LA-medlemmer stemte imod forslaget sammen med Enhedslisten, Alternativet, De Radikale, SF og Mette Gjerskov fra Socialdemokratiet.

Forbuddet fik ligeledes opmærksomhed fra de international medier.

Da en 28-årig kvinde fik den første bøde for at for at bryde forbuddet blev historien trykt i både amerikanske, britiske og tyske medier. Den nåede ligeledes medier i Japan, Malaysia, Indien, Pakistan og Golf-landene.

Overtrædelse af forbuddet bliver som udgangspunkt straffet med en bøde på 1000 kroner ved første overtrædelse, 2000 kroner anden gang, 5000 kroner tredje gang og 10.000 kroner fjerde gang og derover.

/ritzau/