EU: Danmark får milliardrabat

Danmarks ønske om milliardrabat på EU-budgettet er med i nyt udspil. Thorning er klar til at indgå aftale.

(Foto: BERTRAND LANGLOIS)

Danmark har fået et tilbud på en samlet rabat på én milliard kroner på indtægtssiden i forhandlingerne om EU's langsigtede budget, erfarer Ritzau.

Den danske rabat er en del af det budgetudspil, som EU-præsident, Herman Van Rompuy, tidligt fredag morgen har præsenteret for EU-landenes stats- og regeringschefer på et topmøde i Bruxelles.

Den danske rabat består af et engangsbeløb på 130 millioner euro om året, svarende til 970 millioner kroner. De sidste millioner fremskaffes ved, at Danmark fremover skal betale mindre for at finansiere andre landes rabatter.

Dermed er statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) parat til at sige ja til det budgetforslag, der ligger på bordet.

Alle skal godkende aftale

At få den danske rabat med i Van Rompuys udspil er dog blot første skridt. Opgaven for Thorning bliver nu "at kæmpe for at få det med hjem", som en kilde tæt på forhandlingerne udtrykker det.

Alle 27 medlemslande skal være parat til at sige ja, før der er en endelig budgetaftale.

Det har været en absolut hovedprioritet for den danske regering at kunne præsentere en årlig dansk rabat på en milliard kroner som udfaldet af forhandlingerne om EU's langtidsbudget for perioden 2014-2020.

Helle Thorning-Schmidt har endda truet med at nedlægge veto og blokere for en aftale, hvis der ikke kom nogen dansk rabat med i budgettet.

- Jeg har sagt det samme rigtig mange gange: at det kun er ret og rimeligt, at Danmark ikke længere skal betale andre rige landes rabatter, sagde Thorning ved ankomsten til EU-topmødet torsdag eftermiddag.

Statsledere kørt i stilling

Ifølge Ritzaus oplysninger, har statsministeren i dagene op til topmødet haft en stribe telefonsamtaler med blandt andre Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, Frankrigs præsident, François Hollande, og EU-præsident Herman Van Rompuy for at samle opbakning til det danske krav.

I Bruxelles har hun samtidig holdt flere møder med sine kolleger fra Storbritannien, Sverige og Holland.

Danmark er ifølge Ritzaus oplysninger det eneste nye land, som får rabat på EU-budgettet i Van Rompuys budgetudspil.

Tidligere har Storbritannien, Tyskland, Holland, Sverige og Østrig haft særlige rabatordninger på indbetalingerne til EU's pengekasse, og de beholder alle rabatordninger i et vist omfang i Van Rompuys nye forslag.

/ritzau/

Facebook
Twitter