EU: Den danske fedtafgift er måske ulovlig

EU-Kommissionen har mistanke om, at den tidligere regerings fedtafgift er ulovlig statsstøtte. Derfor åbnes der en sag mod Danmark.

Fedtafgiften blev afskaffet for to år siden, men nu vil EU-Kommissionen undersøge, om der var tale om ulovlig statsstøtte.

EU-Kommissionen åbner sag mod Danmark på grund af mistanke om, at den tidligere regerings fedtafgift er ulovlig statsstøtte, fordi den har givet en fordel til dem, der ikke skulle betale afgiften.

Afgiften blev skrottet for to år siden, men hvis kommissionen når frem til, at afgiften blev opkrævet i strid med EU's konkurrenceregler, vil der komme et krav om efterbetaling.

Derfor går den danske regering nu i dialog med kommissionen for at finde "en fornuftig løsning", lyder det fra ministeriet.

- Opkrævning er en umulig opgave

- En efteropkrævning vil være en noget nær umulig opgave, som blandt andet vil belaste mange danske virksomheder, såsom landmænd og fiskere, siger skatteminister Benny Engelbrecht.

Han kalder det "administrativt bøvlet" at hente penge hjem. Men siger også, at mange kan komme til at lide et økonomisk tab.

Den danske regering undrer sig over, at kommissionens åbningsskrivelse først kommer nu - to år efter at afgiften blev afskaffet.

Vi skulle spise sundere

Det var den tidligere borgerlige regering, der i 2011 indførte fedtafgiften med det formål at få danskerne til at spise sundere. I januar blev afgiften skrottet af SRSF-regeringen i samarbejde med Enhedslisten, da de fandt ordningen for svær at administrere.

Afgiften blev opkrævet af mættet fedt i kød og i visse mejeriprodukter, olier og fedtstoffer, hvis det samlede indhold af mættet fedt oversteg 2,3 procent.

Kommissionens foreløbige vurdering er, at alt, der har indhold af mættet fedt, må anses for potentielt at skulle have været afgiftsbelagt.

/ritzau/