EU-dom kan sikre VM-fodbold til hele folket

Alle borgere skal kunne se VM- og EM-kampe gratis, hvis landene vil, lyder det i en EU-dom.

Landsholdet i den seneste landskamp - mod England i Parken. (Foto: Paul Ellis © Scanpix)

Så er der godt nyt til alle fodboldelskere. Det kan snart være slut med kun at vise VM- og EM-kampe på små betalingskanaler. Det slår en netop afgjort EU-dom fast.

For det er nemlig i strid med et EU-direktiv - Direktivet om udøvelse af tv-radiospredningsvirksomhed. Dermed har medlemsstaterne mulighed for at "forbyde den eksklusive udsendelse af begivenheder, der anses for at være af væsentlig samfundsmæssig interesse."

Fodbold er en folkesport

Det danske socialdemokratiske EU-parlamentsmedlem Ole Christensen glæder sig over dommen:

- Fodbold er en folkesport. Danskere uden store fladskærme og penge til kæmpestore, digitale tv-pakker skal også kunne følge deres helte og ikke mindst landsholdet, siger Ole Christensen.

Kræver politisk vilje

EU-reglerne forudsætter, at de enkelte lande opstiller lister over, hvilke kampe der anses ffor at være af så almen interesse, at de skal flytte fra betalingskanaler til de store gratiskanaler.

I Danmark er der ikke opstillet en national liste over store vigtige kampe, og det betyder - i hvert fald som det er nu - at staten ikke har en stribe kampe, som den vil kræve flyttet fra betalingskanaler over til DR eller TV 2.

For at dommen skal få betydning for Danmark, kræver det derfor både politisk vilje, en aftale med sportsverdenen og en accept fra public service stationerne. Men dommen fra Luxembourg åbner i hvert fald vejen for fodbold til hele folket.

Facebook
Twitter