EU-formand vil ikke spænde ben for Løkkes udsendelseslejr

Danmark, Østrig og en lille gruppe andre EU-lande arbejder på at få etableret fælles udsendelseslejre for afviste asylansøgere.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, opfordrer til fælles løsninger af flygtningeudfordringerne, men vil ikke stå i vejen for, at Danmark sammen med en lille gruppe andre medlemslande etablerer en udsendelseslejr for afviste asylansøgere. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

Hvis Danmark sammen med en lille gruppe andre EU-medlemslande lykkes med at få forhandlet en aftale på plads med et land, der gerne vil huse en udsendelseslejr for afviste asylansøgere, så vil EU-Kommissionen ikke modsætte sig.

Det forsikrer EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, i dag på et pressemøde.

- Det er både et EU-spørgsmål og et nationalt anliggende at håndtere den illegale indvandring. Så det er ikke op til mig at afvise dette initiativ, sagde han tidligere i dag på et pressemøde i Bruxelles.

Her blev kommissionsformanden spurgt til, hvad han mener om, at Danmark sammen med blandt andre Østrig går uden om EU-systemet og arbejder på at få etableret en udsendelseslejr et "ikke synderligt attraktivt" sted, hvortil man kan sende afviste asylansøgere, indtil de kan sendes tilbage til deres hjemlande.

- Helt generelt vil jeg sige, at når det kommer til flygtninge- og migrationsudfordringer, bliver vi nødt til at finde konsensus og bevæge os mod hinanden, siger Jean-Claude Juncker og betoner, at initiativet om en udsendelseslejr vil blive diskuteret "venligt, men også resolut" mellem EU's stats- og regeringschefer.

Jean-Claude Juncker har tidligere kritiseret medlemslande for håndteringen af flygtningekrisen og opfordret til en "modig fælles handling" fra "det europæiske fællesskab".

Tilbage i september 2015 blev EU enige om at fordele 160.000 flygtninge imellem sig for blandt andet at afhjælpe flygtningepresset på Italien og Grækenland. Men her tre år senere er der langt fra blevet leveret på aftalen.

EU-landene er også splittede i forhandlingerne om, hvordan et nyt europæisk asylsystem skal skrues sammen. Det nye system skal afløse den såkaldte Dublin-forordning, der slår fast, at en asylansøger skal have sin sag behandlet i det EU-land, vedkommende ankommer til.

Målet er at lande den nye asylaftale på et EU-topmøde i slutningen af juni, men det ser ifølge flere af forhandlerne sort ud.

Østrig: Vi har allerede gjort fremskridt

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udtalte i går, at man er "relativt langt" i processen med at få etableret en udsendelseslejr, og at han forventer, at et pilotprojekt allerede vil kunne indledes inden årets udgang.

I hvilket land, lejren skal ligge - eller hvilke andre lande, der udover Østrig er med ombord - vil statsministeren ikke løfte sløret for af hensyn til forhandlingerne.

Østrigs forbundskansler, Sebastian Kurz, bekræfter, at han sammen med Danmark og "en lille gruppe andre lande" har indledt en bilaterale forhandlinger.

- Vi forsøger at finde en fornuftig løsning. Vi har allerede gjort fremskridt, og når vi har et færdigt resultat, vil vi fortælle om det, siger han på pressemødet med Jean-Claude Juncker i Bruxelles, hvor de to egentlig møder pressen for at svare på spørgsmål i anledning af, at Østrig overtager EU-formandskabet til juli.

- I kender min tilgang til det: Når folk rejser illegalt til EU, rejser de typisk igennem flere lande, og så vælger de selv, hvor de ønsker at søge asyl. Det er ikke den rigtige måde at gøre det på.

- Det er derfor, vi foreslår at give beskyttelse uden for EU til disse personer. De skal ikke have mulighed for at kunne vælge og vrage, i hvilket land de vil søge asyl, siger Sebastian Kurz.

Ifølge den seneste opgørelse fra Rigspolitiet var der i begyndelsen af marts 956 afviste asylansøgere, som opholdt sig i Danmark. For mere halvdelen af dem, nemlig 512, betegner politiet deres hjemsendelsesstatus som "fastlåst".

Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti bakker fuldt op om bestræbelserne på at få oprettet en udsendelseslejr.