EU-forslag om grænsekontrol er sød musik i Støjbergs ører

Kommissionens forslag om at give lande mulighed for at udvide perioden med grænsekontrol glæder ministeren, der lægger op til, at den danske kontrol skal forlænges.

Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg (V) er glad for, at EU-kommisionen lægger op til, at lande skal have mulighed for at indføre grænsekontrol i et år af gangen med mulighed for forlængelse. (Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix 2017) (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

- Det trækker jo fuldstændig i den retning, som vi har prøvet at skubbe det i fra dansk side.

Sådan lyder det fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), efter at EU-Kommissionen har foreslået, at muligheden for grænsekontrol øges fra seks måneder ad gangen op til et år med mulighed for forlængelse.

- Jeg synes, at det giver langt mere stabilitet, og vi slipper for at sende breve frem og tilbage til Kommissionen hele tiden. Så det giver god mening, siger Inger Støjberg.

Ser mulighed for forlængelse af dansk grænsekontrol

Den midlertidige danske grænsekontrol fortsætter frem til den 12. november, og EU’s migrationskommissær har tidligere varslet, at den ikke vil blive forlænget igen.

Men med EU-Kommissionens forslag til et nyt system, ser Inger Støjberg nu en mulighed for det:

- Det her er jo fremtidsmusik, kan man sige. Det skal først vedtages på EU-plan, og indtil da har vi det nuværende system. Men jeg ser ikke for mig, at vi kommer til at ophæve grænsekontrollen den 12. november.

Den danske grænsekontrol blev indført i januar 2016, efter at Sverige indførte id-kontrol ved grænsen, og den danske grænsekontrol er siden blevet forlænget flere gange.

Inger Støjberg mener fortsat, at der er behov for grænsekontrol.

- Der er stadig en meget stor tilstrømning til Europa, der er mange, der lever uden at være registrerede, og der er en generel terrortrussel, der hænger over Europa, siger hun.

Uenighed om behov for grænsekontrol i oppositionen

Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, er enig med ministeren i, at grænsekontrollen bør forlænges af sikkerhedsmæssige hensyn:

- Vi forventer, at regeringen sørger for, at vi kan fortsætte med grænsekontrollen. Det er nødvendigt for at passe bedst muligt på Danmark og på danskernes tryghed og sikkerhed. Og det gælder både terror og andre trusler, vi står over for, siger han.

Men det er spild af ressourcer at have politiet stående ved de danske grænser, hvis man vil bekæmpe terror, lyder det fra Rune Lund, der er retsordfører hos Enhedslisten.

- Vi fanger altså ikke nogen terrorister ved, at politiet står nede ved grænsen og glor. Det handler om, at Politiets Efterretningstjeneste i tæt samarbejde med de enkelte politikredse følger de personer, som er under mistanke for at ville begå terrorisme.

Facebook
Twitter