EU-generalsekretær: Messerschmidt misbrugte EU-midler

Europa-Parlamentets præsidium ventes på mandag at beslutte, at Morten Messerschmidts EU-organisation skal betale 2,9 millioner kroner tilbage til EU-kassen.

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidts EU-organisation skal betale 2,9 millioner kroner tilbage til EU-kassen. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Misbrug af EU-midler for flere millioner kroner, rod i regnskaberne og tilbageholdelse af 'fundamental information'.

Så alvorlig er situationen i de to europæiske fonde, MELD og FELD, som Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet, Morten Messerschmidt har været formand for.

Fondene har misbrugt EU-midler til at profilere Dansk Folkeparti. Og en gennemgang af aktiviteterne i MELD og FELD viser ikke kun et betydeligt misbrug af EU-midler på næsten tre millioner kroner. Gennemgangen viser også, at der er rod i regnskaberne. Et rod som er så omfattende, at det anerkendte revisionsfirma Ernst & Young, som på vegne af Europa-Parlamentet har gennemgået regnskaberne er stærkt kritisk:

- Årsregnskabet giver, efter vores opfattelse, ikke et sandt og fair billede af enhedens (MELD/FELD) nettoformue og heller ikke af årsresultatet,” skriver Ernst & Young i en ekstern revisionsrapport, som DR Nyheder er i besiddelse af.

Rapport: Fundamental information mangler

Revisionsrapporten kommer med en direkte kritik af Morten Messerschmidt, som har været formand for bestyrelsen i både MELD og FELD.

Ernst & Young konkluderer nemlig i sin rapport, at 'bestyrelsesmedlemmerne ikke har givet nogen information om enhedens (MELD/FELD) finansielle situation' og konkluderer derfor, at 'fundamental information mangler'.

Mistanken om, at der har været noget galt i håndteringen af EU-midler i MELD og FELD fik allerede i starten af året Europa-Parlamentets administration til at indlede deres egen undersøgelse af forholdene i de to organisationer. Og parlamentets egen undersøgelse kommer frem til, at Morten Messerschmidts to organisationer har brugt EU-penge på en måde, som er i direkte strid med EU-reglerne.

MELD og FELD er henholdsvis en bevægelse og en fond, som kan søge penge fra EU-kassen til oplysningsaktiviteter. Men det fremgår klart af EU-reglerne, at oplysningsaktiviteterne IKKE må bruges til for eksempel at føre kampagne ved en national folkeafstemning eller ved et nationalt valg.

Alligevel har Morten Messerschmidt brugt mere en halvanden million kroner på annoncekampagner, hvor Morten Messerschmidt sammen med Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl er det bærende element i annoncerne. Annoncer som er bragt både op til folketingsvalget og op til den seneste EU-folkeafstemning.

Op til folkeafstemningen blev der derudover også produceret en video, som direkte opfordrer vælgerne til at stemme nej.

Overfor Europa-Parlamentet har Morten Messerschmidt argumenteret for, at videoen ikke var en del af folkeafstemningskampagnen, fordi den var produceret inden der var sat en dato for folkeafstemningen.

Gyldent håndtryk

Morten Messerschmidt har overfor Europa-Parlamentet argumenteret med, at der ikke var tale om en kampagnevideo, da videoen ville blive fjernet fra de sociale medier inden folkeafstemningen blev udskrevet.

Men det argument afvises af den juridiske tjeneste i Europa-Parlamentet.

Dels konstaterer den juridiske tjeneste, at videoen klart er rettet mod folkeafstemningen. Men derudover var videoen faktisk stadig at finde på de sociale medier længe efter, at folkeafstemningen var udskrevet. Faktisk blev videoen først fjernet en måned inden afstemningen.

Udover misbrug af EU-midler til nationale kampagner, så trækker både Ernst & Young og parlamentets egen revision også en anden sag frem, hvor MELD og FELD tidligere har givet en medarbejder et ualmindeligt gyldent håndtryk til godt 1,2 millioner kroner for konsulentarbejde. Beløbet er betalt af MELD og FELD – men også her er der tale om uberettiget brug af EU-midler og derfor skal dette beløb betales tilbage til EU-kassen.

Samlet set konkluderer Europa-Parlamentets generalsekretær, Klaus Welle, i en intern note til Præsidiet i Europa-Parlamentet, at MELD og FELD skal betale 402.481 euro tilbage til EU-kassen. Det svarer til 2.954.210 kroner.

Generalsekretæren gennemgår hele Messerschmidt-sagen i en 13 sider lang note, som DR er i besiddelse af.

Sammen med gennemgangen af sagen kommer generalsekretæren med en række indstillinger, som Europa-Parlamentets præsidium opfordres til at godkende, når det mødes i Strasbourg på mandag.

Besluttes mandag

Generalsekræteren opfordrer præsidiet til at beslutte, at MELD og FELD skal betale godt 2,9 millioner kroner tilbage til EU-kassen.

Men da både den interne revision foretaget af Europa-Parlamentet og den eksterne revision foretaget af Ernst & Young peger i retning af, at MELD og FELD ikke har pengene til at betale de 2,9 millioner kroner tilbage, så ønsker generalsekretæren, at Europa-Parlamentet gør klar til at inddrive pengene fra ledelsen i MELD og FELD.

Europa-Parlamentets præsidium opfordres derfor til, allerede på mandag, at give Europa-Parlamentets administration mandat til at indlede de nødvendige juridiske skridt mod ledelsen (”contre le dirigeants” som det udtrykkes på fransk) at få pengene opkrævet.

Det er forventningen, at præsidiet i Europa-Parlamentet, følger generalsekretærens indstillinger.

Messerschmidt afviser

Morten Messerschmidt afviser, at der skulle have fundet misbrug af EU-midler sted:

- Jeg betragter dette som åbenlys politisk chikane. Og selve processen, hvor det er ens politiske modstandere, der skal træffe afgørelse, er grotesk, skriver han i Facebook-opdatering kort tid efter, at DR Nyheder har kontaktet ham om sagen.

Morten Messerschmidt afviser samtidig at tilbagebetale pengene:

- Indstillingen lægger i øvrigt også op til, at der skal ske tilbagebetaling af udgifter, som blev afholdt under det tidligere polske formandskab for MELD. Det afviser vi naturligvis at dække.

Facebook
Twitter