EU kårer København til grøn hovedstad

EU-Kommissionen har onsdag udnævnt København til Europas miljøhovedstad i 2014.

Det er blandt andet den store cykelkultur, der har sikret København titlen som klimehovedstad i 2014. (Foto: Janni Brixen © DR København)

I 2014 er København ikke bare Danmarks hovedstad.

Byen bliver også hele Europas miljøhovedstad i det nye år og overtager dermed titlen fra franske Nantes.

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), har onsdag modtaget prisen på vegne af Europas nye grønne hovedstad ved en ceremoni i Bruxelles, oplyser EU-Kommissionen, som årligt uddeler prisen.

- Det er en kæmpe anerkendelse af Københavns målrettede klimaindsats, at vi nu kan kalde os Europas grønne hovedstad, siger Frank Jensen i en pressemeddelelse.

- Det er et stort skulderklap til alle københavnere og til byens grønne virksomheder, der hver dag gør, hvad de kan for at gøre København til en grønnere og mere bæredygtig by, fortæller borgmesteren.

Cykler, grømme områder og genbrug

EU-Kommissionen fremhæver blandt andet, at mange københavnere tager cyklen i skole og på arbejde.

Samtidig har den danske hovedstad mange grønne områder, mens næsten alle husstande opvarmes af fjernvarme, og 90 procent af alt bygningsaffald genbruges.

København har en ambition om at blive CO2-neutral i 2025.

- Europa har meget at lære af Københavns indsats for at forbedre miljøet og indbyggernes livskvalitet, siger EU's miljøkommissær, Janez Potocnik.

- Denne pris anerkender København som en by, der gør en stor indsats for at fremme bymiljøet og skabe en sundere og mere bæredygtig hverdag for sine indbyggere, siger han i en kommentar.

Begivenheder året igennem

Københavns Kommune har sammensat et program for året som miljøduks, der består af faglige arrangementer og "folkelige begivenheder" i løbet af hele 2014.

22. januar skydes året som grøn hovedstad officielt i gang ved et arrangement på blandt andet Rådhuspladsen.

12 byer konkurrerer om titlen som grøn hovedstad. Uafhængige eksperter finder frem til vinderen.

Tidligere har blandt andet Stockholm og Hamburg kunnet prale af titlen.

/ritzau/

Facebook
Twitter