EU kan give DF en halv grænse-sejr

Dansk Folkeparti har foreslået, at grænsekontrollen genindføres. EU er nu klar til at gå noget af vejen og tillade udvidet, midlertidig kontrol.

Dansk Folkeparti har foreslået, at grænsekontrollen genindføres. EU er nu klar til at gå noget af vejen og tillade udvidet, midlertidig kontrol. (© DR)

Dansk Folkeparti ser nu ud til at få en hjælpende hånd fra en noget uventet kant.

Europa-Kommissionen vil i næste uge fremlægge en plan som giver mulighed for øget kontrol ved grænserne. Det skriver Süddeutsche Zeitung.

Åbner for midlertidig kontrol

Udspillet fra kommissionen kommer efter krav fra især Frankrig og Italien, der har oplevet hvordan tusindvis af tunesere er kommet ulovligt ind i Europa.

Udspillet betyder dog ikke, at grænsebommene bliver sat op igen ved for eksempel den dansk-tyske grænse, forklarer DR Nyheders EU-korrespondent, Ole Ryborg.

- Der bliver ikke tale om at genindføre den permanente grænsekontrol. Men kommissionen lægger op til, at der bliver bedre mulighed for at have grænsekontrol ved særlige situationer som for eksempel en periode som nu med mange flygtninge. Under VM i fodbold i 2006, lukkede man grænsen for at kontrollere hooligans. Det er den ordning, at kommissionen nu vil udvide.

Kan komme DF i møde

Selv om kommissionen udelukker at genindføre den permanente grænsekontrol, så er kommissionens udspil en halv sejr for Dansk Folkeparti. Det vil nemlig hjælpe regeringens støtteparti, at der åbnes for midlertidig kontrol af grænserne, vurderer Ole Ryborg.

- Så vil regeringen for eksempel kunne tilbyde Dansk Folkeparti flere toldere og betjente, som kan lave stikprøvekontroller. På den måde kan regeringen komme Dansk Folkeparti i møde langt hen ad vejen i den her sag, siger han.

Facebook
Twitter