EU-Kommissionen vil have testpaneler til at prøvesmage cigaretter

Cigaretter, rulletobak og snus må ikke længere smage af eksempelvis mentol eller chokolade. EU-Kommissionen foreslår, at testpaneler skal vurdere, hvornår man kan smage aromaer i tobak.

En ny tobakspolitik i EU forbyder, at cigaretter, rulletobak og snus må smage af eksempelvis mentol. Se hvad Kræftens Bekæmpelse siger til politikken. Klik på play. (© Colourbox)

Smagspaneler skal i fremtiden babbe løs på cigaretter for at finde ud af, om de smager af noget, de ikke må.

I hvert fald hvis det står til EU-kommissionen, som i forbindelse med et nyt tobaksdirektiv foreslår, at testpaneler skal være med til at vurdere, hvilke smøger der lever op til nye regler.

Men det er en helt absurd måde at håndhæve et nyt forbud mod smag af blandt andet mentol, lyder kritikken fra flere sider.

- Over halvdelen af de voksne rygere vil jo gerne stoppe med at ryge. Der kan man sige, at det er lidt grotesk, at man sætter nogle folk ned i et testpanel og sætter dem til at ryge, siger Per Kim Nielsen, projektchef for børn, unge og rygning i Kræftens Bekæmpelse.

En tilfældig metode

Det står endnu ikke klart, hvordan EU-Kommissionen vil sammensætte testpaneler - om det skal foregå i en særlig rygekabine eller om man kan pulse løs som et godt lønnet studiejob.

Kommissionen har flere steder lagt op til, at der skal være forskellige, nationale smagsdommere. Deres dom skal så bidrage til vurderingen af, om en bestemt cigaret lever op til de nye regler.

Men med dén metode bliver det hele alt for tilfældigt, mener tobaksindrustrien.

- Reguleringen må tage afsæt i videnskabelige metoder og objektive metoder, som både forbrugerne og producenter kan forholde sig til, siger Peder Jepsen, direktør i Tobaksproducenter.

Han henviser til, at testpaneler kan komme frem til forskellige konklusioner - og dermed kan det samme mærke af cigaretter blive forbudt i ét land, men tilladt i et andet.

For hvad nu hvis de hvidløgsspisende grækere ikke kan smage den samme mængde mentol som eksempelvis danske testrygere?

- Tobaksproducenternes bekymring er, at der i det her system kan være en skævhed, hvor der bliver forskelle fra land til land, siger Peder Jepsen.

Massiv storm af høringssvar

Det omfattende EU-direktiv, som har et overordnet mål om at gøre rygning mindre tillokkende for unge - har udløst det højeste antal høringssvar nogensinde i EU's historie.

Flere end 85.000 aktører har givet deres besyv med på vejen. Herunder Dansk Erhverv, der også kritiserer ideen om et testpanel, fordi man risikerer forskellig praksis.

I Sundhedsstyrelsen vil man ikke kommentere på muligheden for, om også danskere rygere kan blive en del af et testpanel. Her henviser man til, forslaget ikke er endeligt vedtaget.

Se hele interviewet med Per Kim Nielsen, projektchef for børn, unge og rygning i Kræftens Bekæmpelse i videoen i toppen af artiklen eller her:

Facebook
Twitter