EU kritiserer USA for Guantanamo-forhold

EU optrapper kritikken af USA's behandling af de cirka 460 fanger på Guantanamo-basen på Cuba. Unionens udenrigsministre er blevet enige om at bede USA om hurtigst muligt at lukke Guantanamo-fængslet.

EU kritiserer USA for behandlingen af fangerne på Guantanamo-basen. (Foto: HO © Scanpix)

EU optrapper kritikken af USA's behandling af de omkring 460 fanger på Guantanamo-basen. På et møde blandt unionens udenrigsministre er man nået frem til en opfordring - der ganske vist ikke tager form af en officiel erklæring.

- Vi enedes om en fælles presselinje, der hedder, at USA's regering hurtigst muligt bør tage skridt til at lukke fængslet, sagde udenrigsminister Per Stig Møller efter mødet med sine EU-kolleger i Klosterneuburg i Østrig.

Legalt tomrum

Anført af forsvarsminister Donald Rumsfeld har USA argumenteret med, at de tilfangetagne ikke er almindelige krigsfanger, men derimod "ulovlige kombattanter" som er endt i et legalt tomrum. Af samme årsag vil Washington ikke behandle dem så godt, som krigsfanger ellers har ret til.

- Men vi enedes om, at der ikke findes noget legalt tomrum, sagde Per Stig Møller om linjen blandt EU's udenrigsministre.

Fængslet blev oprettet af USA i kølvandet på terrorangrebet i 2001 og huser blandt andet mistænkte, som er taget til fange under krigen i Afghanistan.

De fleste indsatte har hverken været for en dommer eller haft adgang til advokathjælp, og USA står derfor anklaget for brud på folkeretten. Samtidig har der været rapporter om tortur på basen.

Den britiske avis Independent citerer velgørenhedsorganisationen Reprieve for, at op til 60 af Guantanamo-fangerne var unge under den kriminelle lavalder, da de blev indsat.

Facebook
Twitter