EU-modstand i selvransagelse: Skal man kunne stemme på Folkebevægelsen igen?

I weekenden skal Folkebevægelsen mod EU diskutere, om de overhovedet skal stille op til Europa-Parlamentet.

Folkebevægelsen mod EU skal diskutere, om de igen skal forsøge at komme i Europa-Parlamentet efter nederlaget den 26. maj, hvor spidskandidaten Rina Ronja Kari ikke blev valgt.

Lidt mere end 70.000 vælgeerklæringer skal indsamles, hvis Folkebevægelsen mod EU vil stå på stemmesedlen igen, når der er valg til Europa-Parlamentet i 2024.

Netop spørgsmålet om, hvorvidt de skal i gang med det arbejde, skal medlemmerne diskutere i løbet af weekenden på deres landsmøde.

- Det er jo en helt grundlæggende diskussion om, hvordan EU-modstanden skal se ud. Vælger vi at stille op til parlamentet igen, så skal vi jo have samlet de her rigtig mange underskrifter, men så får vi til gengæld også en politisk platform til at komme ud med vores budskab, siger Rina Ronja Kari, der er tidligere medlem af Europa-Parlamentet for Folkevægelsen mod EU.

- Men vælger vi at sige, at vi ikke stiller op til parlamentet, så bliver det måske lidt lettere for os at være brede og tværpolitiske.

Ved valget den 26. maj fik Folkebevægelse mod EU 3,7 procent af stemmerne og altså ikke nok til, at Rina Ronja Kari kunne beholde sin plads i parlamentet.

Kathrine Klok Due, der er medlem af den nuværende landsledelse, mener, at de er nødt til at stille op igen og "ret hurtigt" gå i gang med at indsamle de nødvendige underskrifter:

- Det er jo også ud fra sådan en betragtning, at hvis der kommer en eller anden folkeafstemning, så mener jeg, at vi vil stå bedre, hvis vi kan sige, at vi er opstillingsberettigede, siger hun.

Mister frontfigur

Det er endnu ikke afklaret, hvem der i stedet skal stå i spidsen, men i løbet af weekenden skal medlemmerne blandt andet diskutere, om de skal have en formand til rollen.

- Nu har det jo været sådan, at parlamentarikeren i høj grad har været den, som pressen har henvendt sig til og som har tegnet organisationen udadtil. Det er klart, at når vi ikke har en, så må vi overveje, om en formand ikke kunne være den rigtige post at have i den forbindelse, siger Rina Ronja Kari.

Men hun er dog ikke helt færdig i Folkebevægelsen mod EU:

- Jeg er selvfølgelig stadig EU-modstander, så jeg er stadig medlem af Folkebevægelsen.