EU-modstandens frontfigur tøver med at genopstille

Rina Ronja Kari overvejer fordele og ulemper ved livet som EU-parlamentariker, inden hun træffer sin afgørelse om fremtiden.

Rina Ronja Kari skal vælge mellem at jagte genvalg til EU-Parlamentet eller noget nyt - og bedre tid til familien - hjemme i Danmark. (Foto: © Malene Anthony Nielsen, Scanpix)

Familien eller karrieren som EU-parlamentariker.

Det er det valg, Folkebevægelsen mod EU’s EU-parlamentariker, Rina Ronja Kari, skal træffe inden længe.

Selv om hun overraskede flere iagttagere ved at blive valgt og sikre Folkebevægelsen mod EU et mandat ved det seneste EU-parlamentsvalg i 2014, har hun endnu ikke besluttet, om hun vil stille op ved det kommende valg i 2019.

Det siger hun i forbindelse med partiets landsmøde, der bliver afholdt i Aarhus i weekenden.

- På et eller andet tidspunkt skal jeg tilbage og lave noget andet i Danmark. Men om det skal være denne gang eller næste gang, det har jeg ikke besluttet mig for endnu. Det er også et spørgsmål og en samtale, jeg skal have med min familie, siger Rina Ronja Kari.

Fik næsten 64.000 personlige stemmer

Som spidskandidat for Folkebevægelsen mod EU ved det seneste Europaparlamentsvalg fik Rina Ronja Kari næsten 64.000 personlige stemmer – rundt regnet 12 gange flere end bevægelsens nummer to, Lave K. Broch, der i dag er førstesuppleant.

Derfor kan det måske vise sig at blive dyrt for Folkebevægelsen mod EU, hvis Rina Ronja Kari beslutter at søge nye udfordringer hjemme i Danmark.

Men hun afviser, at der er gode og dårlige tidspunkter at stoppe på.

- Da jeg stillede op sidste gang, var jeg totalt ukendt, og jeg blev dømt ude fra start af hele den samlede presse. Men det gik jo alligevel rigtig fint.

- På den måde har Folkebevægelsen mod EU i virkeligheden klaret sig igennem mange ting, hvor vi ellers har fået at vide, at vi ikke havde nogen chancer. Men det har vist sig at være okay alligevel, siger Rina Ronja Kari.

Hun træffer sin endelige beslutning i januar 2018. Folkebevægelsens kandidater til det kommende parlamentsvalg skal findes på partiets landsmøde næste år.

Enhedslisten stiller op for første gang alene

En anden udfordring end spørgsmålet om, hvem der skal være Folkebevægelsen mod EU’s spidskandidat i 2019, hvis Rina Ronja Kari vælger at stoppe i 2019, er, at Enhedslisten har besluttet sig for at stille op selvstændigt.

Det er første gang i partiets historie. Enhedslisten har ellers altid stillet op under Liste N, som partiet fortsat er kollektivt medlem af.

På spørgsmålet om, hvorvidt Enhedslisten ikke gør Folkebevægelsen mod EU en bjørnetjeneste ved at stille op selv, svarer Nikolaj Villumsen, politisk ordfører for Enhedslisten, nej:

- Det mener jeg ikke. Jeg mener, at Folkebevægelsen gør det rigtig godt som en tværpolitisk EU-modstanderbevægelse. Det støtter vi op om i Enhedslisten, siger Nikolaj Villumsen og peger på, at man har en målsætning om at sikre mindst ét mandat til Folkebevægelsen mod EU og ét mandat til Enhedslisten ved Europaparlamentsvalget i 2019.

Skulle man få stemmer nok til at to mandater tilsammen – er det så virkelig ifølge Enhedslistens politiske ordfører bedst, hvis I får ét mandat hver og ikke to til Enhedslisten?

- Ja, jeg håber da også, at Folkebevægelsen er i EU-Parlamentet efter næste valg. Hvis ikke med et mandat, så med to, siger Nikolaj Villumsen.

Folkebevægelsen mod EU holder landsmøde i Aarhus i dag og i morgen. Her har medlemmerne stemt ja til at indgå i valgforbund med Enhedslisten til Europaparlamentsvalget i 2019.