Tema Grænsekontrol

EU opfordrer Danmark til at undgå grænsekontrol hurtigst muligt

Tirsdag skal den danske grænsekontrol udvides eller standses. Det er et ekstraordinært middel, minder EU om.

Regeringen skal tirsdag afgøre, om grænsekontrollen skal fortsætte Det er det såkaldte Schengengrænsekodeks, der sætter reglerne for, at medlemslande kan indføre midlertidig grænsekontrol inden for det ellers grænseløse Schengensamarbejde. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Efter syv uger med dansk grænsekontrol skal regeringen tirsdag afgøre, om politiets stikprøver ved den dansk-tyske grænse skal fortsætte.

Det er der som sådan ikke noget, der spænder ben for. Men fra Bruxelles lyder formaningen, at de midlertidige grænsekontroller hurtigst muligt skal rulles tilbage.

- Midlertidige grænsekontroller ved de indre grænser bør forblive ekstraordinære og proportionale, skriver migrationskommissær Dimitris Avramopoulos' talskvinde, Tove Ernst, i en mail til Ritzau.

- Det endelige mål bør være at vende tilbage til en normal situation så hurtigt som muligt for alle berørte medlemsstater.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har to gange tidligere meddelt EU-Kommissionen, at den danske regering ville forlænge den midlertidige grænsekontrol. De forlængelser har hun blandt andet begrundet med den svenske id-kontrol.

Grænsekontrollen kan forlænges i op til to år

Det er det såkaldte Schengengrænsekodeks, der sætter reglerne for, at medlemslande kan indføre midlertidig grænsekontrol inden for det ellers grænseløse Schengensamarbejde.

Et medlemsland kan - som Danmark gjorde 4. januar - indføre grænsekontrol i op til ti dage til at begynde med. Herefter kan perioden forlænges med perioder på 20 dage, indtil der er gået to måneder.

Herefter kan kontrollen forlænges med 30 dage ad gangen i op til et halvt år.

Men mulighederne for fortsat grænsekontrol er ikke udtømte, når de i alt otte måneder, som kodekset giver tilladelse til, er løbet ud. Grænsekontrollen kan forlænges i op til to år.

/ritzau/

Efter syv uger med grænsekontrol skal regeringen tirsdag afgøre, om politiets stikprøver ved den dansk-tyske grænse skal fortsætte.

Opslået af DR Politik på 22. februar 2016