EU-Parlamentet siger ja til dansk særaftale med Europol

Få dage inden en vital deadline tyder alt på, at Danmarks særaftale med Europol når at falde på plads.

Afstemningen i EU-Parlamentet i Bruxelles var den næstsidste barriere for, at aftalen kunne falde på plads. (Foto: © ODD Andersen, Scanpix)

Danmarks fortsatte deltagelse i det europæiske politisamarbejde, Europol, er snublende tæt på at være sikret.

Torsdag har et flertal i Europa-Parlamentet sagt god for en særaftale. Den skal erstatte Danmarks fuldgyldige medlemskab, når det udløber på mandag. 569 stemmte for, otte imod og 62 undlod at stemme.

Resultatet glæder europaparlamentarikeren Morten Helveg Petersen (R).

- I en tid med terror, grænseoverskridende kriminalitet og flygtningekrise ville det have været et skrækscenarium og en katastrofe for os at ryge ud, siger han til Ritzau.

Operationelle huller

Afstemningen i parlamentet i Bruxelles var den næstsidste barriere for, at aftalen kunne falde på plads.

Regeringerne i de andre 27 EU-lande har nu weekenden til at nikke endeligt ja til det fortsatte samarbejde.

Umiddelbart er der ikke udsigt til problemer her.

Det er ikke kun danske politikere, der ser aftalen som vigtig. Den spanske europaparlamentariker Agustín Díaz de Mera har i forbindelse med dagens afstemning understreget, at kampen mod grænseoverskridende kriminalitet og terrorisme kræver et tæt samarbejde mellem EU-landene.

- Hvis Danmark pludseligt udtræder af Europol, kan det medføre operationelle huller og reducere EU's kapacitet til at bekæmpe organiseret kriminalitet og terrorisme. Det er derfor vigtigt, at vi sikrer et tilstrækkeligt samarbejde med Danmark efter 1. maj, sagde Agustín Díaz de Mera, som har været ansvarlig for Parlamentets behandling af aftalen.

Aftale på rekordfart

Risikoen for et brud med Europol var konsekvensen af den folkeafstemning om Danmarks retsforbehold, der fandt sted i december 2015.

Her stemte et flertal af vælgerne nej til at afskaffe retsforbeholdet. Dermed havde Danmark kurs mod at ryge ud af politisamarbejdet - hvis altså ikke det lykkedes at få en aftale i stand.

Mange mente, at tiden var for knap. Men på rekordfart ser det nu alligevel ud til at lykkes.

Torsdagens velsignelse fra EU-Parlamentet var ikke en egentlig betingelse for en aftale.

Ikke desto mindre kunne de folkevalgte have blokeret processen, hvis de havde insisteret på at bruge den fulde tid på at afgive deres høringssvar.

- Jeg har siddet med i forhandlingerne og oplevet, hvordan de øvrige chefforhandlere fra parlamentets politiske grupper har speedet processer op, kortsluttet normal procedure og formalia, siger Morten Helveg Petersen.

/DR Nyheder/