EU-rapport ændrer ikke ved integrationspolitikken

Regeringen mener, at en rapport der fastslår, at Danmark ikke er god til at integrere immigranter, er ubrugelig. Henriette Kjær siger, at rapporten ikke forholder sig til, hvorfor de enkelte lande har den integrationspolitik, de har.

Danmark er et af de lande i Europa, der er dårligst til at integrere mennesker fra tredjeverdenslande. (Foto: DR © DR)

Danmark er et af de lande i Europa, der er dårligst til at integrere mennesker fra tredjeverdenslande. Det viser den hidtil største uvildige undersøgelse af lovlige immigranters forhold i blandt andet Europa.

Men den undersøgelse er ubrugelig, siger regeringen.

DF: Ikke de rigtige flygtninge

- Jeg synes ikke, det er en særlig god undersøgelse, for den går jo ikke ned og kigger på baggrunden for, hvorfor de enkelte lande har tilrettelagt deres integrationspolitik, som de nu engang har gjort det, siger integrationsordfører for De Konservative Henriette Kjær til Radioavisen.

Undersøgelsen placerer Danmark på en 21.-plads ud af 28 lande, når det gælder blandt andet adgang til arbejdsmarkedet, ret til statsborgerskab, initiativer mod diskrimination og familiesammenføring.

Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, køber den heller ikke.

- Undersøgelsen drejer sig om indvandrere fra tredjeverdenslande, og det er jo ikke dem, vi er interesseret i at få hertil og arbejde. Der er tale om grupper, som faktisk helst ikke vil påtage sig noget arbejde. Vi vil gerne have folk fra eksempelvis andre europæiske lande, USA og Canada, siger Dansk Folkepartis integrationsordfører Jesper Langballe.

Heller ikke Venstres integrationsordfører Irene Simonsen er imponeret.

- Når man sætter en flok teoretikere på, som sidder langt væk fra, hvad der foregår i det enkelte land. Så vil jeg godt sætte spørgsmålstegn ved, hvad vi kan bruge undersøgelsen til. Særligt efter at jeg har mødt nogle af dem, der laver undersøgelserne, og hørt hvordan det foregår, siger hun til Radioavisen.

Inspiration

Men vi kan bruge den, siger Torben Møller Hansen, der er direktør i foreningen Nydanskere. Den uvildige undersøgelse er koordineret af organisationen British Council og medfinansieret af EU-Kommissionen, og det giver den tyngde, siger han.

- Jeg synes, der er god grund til at se på, hvad den her rapport kan bibringe. Så i stedet for at kigge på de områder, hvor vi kan være uenige i opgørelsesmetoden, så lad os bruge den som inspiration, siger han.

Og hos Institut for Menneskerettigheder er man heller ikke i tvivl om, at undersøgelsen kan bruges konstruktivt.

- Jeg tror, politikerne er nødt til at se på, hvordan vi får folk til at føle sig godt tilpas i Danmark, og hvordan vi får alle til at være enige om, at det er et rart land at leve i og så skaber vilkårene for et godt liv i Danmark, siger afdelingsleder Birgitte Kofoed Olsen.

De Radikales Morten Østergaard tager undersøgelsen alvorligt og ønsker handling fra regeringens side.

- Det her viser, at vi har brug for at lære noget mere af andre lande og overveje at droppe de særegne danske regler, siger han.

Hele undersøgelsen offentliggøres i Bruxelles senere i dag.

På den positive side får Danmark pæne karakterer for at give de omkring 200.000 lovlige indvandrere mulighed for at opholde sig i landet i længere tid og for at tilbyde gode muligheder for deltagelse i det politiske liv. Men ellers er der ikke mange rosende ord at hente.

Selv om regeringen på forhånd har afvist at ændre en tøddel ved sin indsats over for integration på grund af EU-undersøgelsen, kalder Enhedslisten nu Rikke Hvilshøj i samråd.

Facebook
Twitter