EU står ikke bag 80 procent af al dansk lovgivning

Der er intet bevis for, at EU har så stor magt over lovgivningen i Danmark, som man ofte hører. DR’s Detektor har set nærmere på tallene.

EU har ganske vist en del indflydelse på dansk lovgivning - men står ikke for 80 procent, som man ofte kan høre. (© Colourbox)

Europaparlamentariker Morten Messerschmidts (DF) presserådgiver Kristian Wederkinck Olesen skrev forrige uge et debatindlæg i Politiken, hvor han blandt andet kritiserede, at den danske mediedækning af EU er for ringe i forhold til unionens store magt.

- Det står i skærende kontrast til, at disse danske repræsentanter i et EU-system står for og vedtager op mod 80 procent af al dansk lovgivning, skrev Kristian Wederkinck Olesen.

De 80 procent har før cirkuleret i EU-debatten, men DR's Detektor kan nu fortælle, at der intet belæg er for at sige, at EU har så stor indflydelse på dansk lovgivning.

Også Messerschmidt har brugt tallet

Kristian Wederkinck Olesens arbejdsgiver i EU, Morten Messerschmidt, har også tidligere nævnt de famøse 80 procent.

I filmen "Det Store Bedrag" fra 2011 kommenterede Messerschmidt nemlig på et klip med tidligere statsminister Jens Otto Krag (S), der slog fast, at Danmark ville bevare sin selvstændighed på alle vigtige områder, selv om man gik med i EF:

- Denne melding står i skærende kontrast til, at op mod 80 procent af vores lovgivning i dag kommer fra EU, lød det fra Messerschmidt.

Marlene Wind: Noget vrøvl

Samme weekend som Politiken bragte Kristian Wederkinck Olesens debatindlæg, skrev dagbladet Information også om EU's magt på deres forside.

I Information kritiserede flere eksperter udlægningen om, at EU's indflydelse på dansk lovgivning skulle være helt oppe på 80 procent, men samtidig kunne man i avisen læse, at EU-ekspert Marlene Wind tidligere var kommet frem til tallet.

- Marlene Wind, leder af Center for Europæisk Politik, har anslået, at mellem 60 og 80 procent kommer fra EU, stod der i Information.

Redaktionschef på Information Lotte Folke Kaarsholm forklarer, at Marlene Wind tidligere har været citeret for de 80 procent i blandt andet Ekstra Bladet og Altinget.

På Information nåede man på trods af flere henvendelser aldrig at få fat på Marlene Wind, inden forsidehistorien gik i trykken.

- Og så går vi til hendes bøger for i det mindste at have en skriftlig kilde på, hvordan hun er nået frem til det her tal, siger redaktionschef på Information Lotte Folke Kaarsholm.

Men ifølge Marlene Wind findes dette tal ikke i nogle af hendes bøger.

- Det er noget vrøvl. Den forskning jeg har lavet viser et meget lavere tal. På enkelte områder hvor EU virkelig har stor indflydelse, som fødevareområdet, det indre marked og handel, der ligger den meget højt oppe, siger Marlene Wind til Detektor, og fortsætter:

- Der er intet i nogle af de bøger eller artikler jeg har skrevet, hvor der bliver refereret til 80 procent. Det kan jeg slå fast med syvtommersøm, siger Marlene Wind.

CEPOS skyder på 50-60 procent

Der er tidligere kommet flere bud på, hvor stor en del af den danske lovgivning, der kommer fra EU.

I 2011 fandt den borgerlig-liberale tænketank CEPOS via EU-direktiver, forordninger og EU-domme frem til, at tallet lå på 50-60 procent.

Justitsministeriet skød samme år noget lavere. Her mente man nemlig, at kun 11 procent af de danske love kom fra EU. Tallet byggede alene på love, hvor der direkte i lovteksten stod, at der var implementeret et EU-direktiv.

Indirekte påvirkning - men ikke 80 procent

Ifølge Dorte Sindbjerg Martinsen, der er professor ved Center for Europæisk Politik, kan EU sagtens have en mere indirekte påvirkning på dansk lovgivning, end man umiddelbart kan læse i lovteksterne.

- Hvis man skal gøre det retvisende er man nødt til at gå ind og se på, om den nationale lovgivning bliver formuleret på en bestemt måde, for at undgå en EU-påvirkning. Det vil jo også være en form for indflydelse, som EU har på vores nationale politik, siger Dorte Sindbjerg Martinsen til Detektor.

Hun mener dog ikke, at det giver mening at tale om de førnævnte 80 procent.

- Vi i hvert fald ikke set noget, der kan give evidens for at EU bestemmer tilnærmelsesvis 80 procent, siger professor Dorte Sindbjerg Martinsen.

Andre EU-eksperter, som Detektor har været i kontakt med, bekræfter dette synspunkt.

Hverken Morten Messerschmidt eller hans presserådgiver Kristian Wederkinck Olesen har ønsket at stille op til interview med Detektor om EU's påvirkning på dansk lovgivning.

Se mere i Detektor på DR2 klokken 21, eller hent radioprogrammet som podcast.