EU til Messerschmidt: Vi opgiver ikke krav om misbrugte Meld-penge

DF-stemmeslugeren risikerer at blive holdt personlig ansvarlig for ”misbrugen af EU-midler”, når EU’s antisvindel-enhed er færdig med sin undersøgelse af foreningen Meld.

Europa-Parlamentet har sendt et brev til DF'eren Morten Messerschmidt, der risikerer at blive holdt personligt ansvarlig for "misbrug af EU-midler" i forbindelse med foreningen Meld, som han har været formand for. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Kassen i det europæiske parti MELD, som Dansk Folkeparti har været medlem af, er tom.

Men ifølge Europa-Parlamentet skylder MELD stadig parlamentet omkring en million kroner. De penge er parlamentet parat til at indkræve direkte hos de personer i MELD, som har været direkte involveret i den fejlagtige brug af EU-penge.

Det skriver Europa-Parlamentet i et brev til Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet Morten Messerschmidt.

- Brevet er sendt til Morten Messerschmidt, fordi han er den sidst kendte formand for MELD, og fordi det er hans underskrift, som står på en ansøgning om penge til projekter, som i sidste ende formentlig ikke var støtteberettigede, siger Marjory Van Den Broeke, der er talskvinde for Europa-Parlamentet.

- Han bad om en bevilling, så hvis der er et problem med at få penge tilbage fra et beløb, han har fået bevilget, så er han den mest naturlige at henvende sig til, siger hun.

Europa-Parlamentet forsøgte sidste år at opkræve de manglende penge hos MELD. Det europæiske parti er registreret i Frankrig, og derfor har parlamentet forsøgt at få pengene via en fransk domstol. Men ved årets slutning konstaterede domstolen, at kassen i MELD var tom.

Tribunal de Grande Instance de Paris konkluderede, at MELD ikke havde penge til at betale de krav, Europa-Parlamentet har.

Parlamentet skriver i brevet til Morten Messerschmidt, at parlamentet "beklager" MELD's "finansielle situation", og at de manglende penge i MELD's kasse "går imod de forpligtelser, som blev stillet i forbindelse med støtten til Deres forening".

Det forhold, at MELDs kasse er tom, får ikke Europa-Parlamentet til at opgive kravet om at få den manglende million tilbage.

- Europa-Parlamentet vil tage alle midler i brug for at få pengene tilbage. Disse skridt vil blive taget over for alle personer, der har haft ansvar for misbrug af EU-midler, står det i brevet, som DR Nyheder er i besiddelse af.

975.000 kroner i gyldent håndtryk

Wouter Wolfs, der er lektor i europæisk politik fra universitetet Leuven, forsker i finansieringen af europæiske politiske partier. Han vurderer, at Europa-Parlamentet i første omgang vil gå efter Morten Messerschmidt og det tidligere polske medlem af Europa-Parlamentet Jacek Wlosowicz, som var formand for MELD, inden Messerschmidt overtog.

- Morten Messerschmidt er formentlig en af de folk som kan komme til at betale, for han var formand, og han var i bestyrelsen, og han kan blive en af dem, som skal betale personligt, vurderer Wouter Wolfs.

Den ene million kroner, som Europa-Parlamentet gennem længere tid har forsøgt at få MELD til at betale tilbage, er penge, som MELD har brugt på at give en tidligere medarbejder et gyldent håndtryk i form af blandt andet 11 måneders løn.

En udbetaling som Europa-Parlamentets administration har karakteriseret som "hensynsløs" og "overdreven".

Da Europa-Parlamentet opdager udbetalingen af det gyldne håndtryk, skriver parlamentet til Morten Messerschmidt og udbeder sig en forklaring på, hvorfor MELD har udbetalt 130.900 euro - svarende til cirka 975.000 kroner - til en enkelt person.

Morten Messerschmidt skriver tilbage til Europa-Parlamentet, at det ikke er op til parlamentet at "bestemme for partiet (MELD) på sådanne områder". I brevet anmoder han samtidig parlamentet om at godkende i det mindste en del af det gyldne håndtryk.

EU-støtte må ikke betale gyldent håndtryk

Morten Messerschmidt har ikke ønsket at lade sig interviewe om den seneste henvendelse fra Europa-Parlamentet, men han har tidligere benægtet, at han har noget at gøre med udbetalingen af det gyldne håndtryk. Han mener, at ansvaret for sagen ligger hos den tidligere formand for MELD.

Morten Messerschmidts pressemedarbejder oplyser, at Messerschmidt tre gange har skrevet til den pågældende medarbejder med opfordring til, at vedkommende betaler pengene tilbage.

Wouter Wolfs peger på, at der i princippet ikke er noget forkert i, at et europæisk politisk parti som MELD vælger at bruge en del af partiets penge til at give en medarbejder et gyldent håndtryk.

Men når et parti søger om støttemidler hos Europa-Parlamentet og får bevilget sådanne penge, så er støtten øremærket til bestemte formål. Og den støtte, som Europa-Parlamentet har udbetalt til MELD, må ikke bruges til at finansiere et gyldent håndtryk.

- Et parti kan naturligvis bruge sine penge på at betale en service-leverandør, men det kan ikke bruge EU-tilskuddene til at gøre det. Det vigtige er, at de ikke kan bruge EU-støtten til det. EU-støtten er øremærket til bestemte formål, og dette (det gyldne håndtryk, red.) er en af de ting, som de ikke kan bruge pengene til, forklarer Wouter Wolfs.

Parlamentets talskvinde Marjory Van Den Broeke forklarer, hvorfor parlamentet har valgt at sende brevet til Morten Messerschmidt:

- Morten Messerschmidt er den seneste formand, og hans underskrift er på en ansøgning om penge. Han bad om at få et tilskud, så hvis der er problemer med at få penge tilbage fra et beløb, han har fået bevilget, så er han den mest naturlige at henvende sig til, siger hun.

Svindel-enhed undersøger MELD

EU's særlige enhed for bekæmpelse af svindel, OLAF, er i gang med at undersøge både MELD og den tilhørende fond FELD.

Ud over det gyldne håndtryk kan der ifølge Europa-Parlamentet også være andre projekter, som OLAF undersøger for øjeblikket, som ikke er støtte-berettigede.

Parlamentet afventer undersøgelsen, inden man vil gå videre med eventuelle krav over for personer, som har siddet i MELD's ledelse.

- Vi håber, at OLAF vil give os en indikation af, hvem der var ansvarlig, siger Europa-Parlamentets talskvinde, Marjory Van Den Broeke.

Morten Messerschmidt tiltrådte formelt som formand for MELD den 6. januar 2015, og før det var han medlem af partiets bestyrelse.

- Som formand i en forening har man helt grundlæggende et ansvar for at drive foreningen efter de regler, der nu engang er fastsat for den forening. Det vil sige, at man har ansvar for, at de midler, der bliver tildelt foreningen, at de bliver brugt i overensstemmelse med foreningens formål, siger advokat Anders Hofmann fra advokatfirmaet Skai Reipurth & partnere.

- Sidder man i bestyrelsen, så er det ledelsen af en forening. Så ligger ansvaret hos bestyrelsen. Jeg kan ikke se, at der skulle være nogen principiel forskel i, om man er bestyrelsesformand eller bestyrelsesmedlem, siger Anders Hoffmann.

Wouter Wolfs vurderer, at Europa-Parlamentet er parat til at gå meget langt for at få opkrævet penge, som måtte være brugt uberettiget.

- Parlamentet har ansvar for, at EU-penge bruges på en ordentlig måde. Dette er ikke den eneste sag, siger Wouter Wolfs som fortæller, at parlamentet i kølvandet på blandt andet MELD-sagen er i gang med at ændre reglerne for den fremtidige finansiering af politiske partier i Europa.

FacebookTwitter