EU-udmelding kan få betydning for dansk data-lovgivning

EUs regler for data-overvågning strider mod organisationens egne menneskerettigheder, og det kan få betydning for dansk lovgivning også, vurderer IT-ordfører Jeppe Mikkelsen (R).

IT-ordfører Jeppe Mikkelsen (R) så gerne, at overvågningen af borgerne nåede et lavere niveau end det nuværende. (Foto: © DR, DR)

Torsdag kom én af EUs ni generaladvokater med en opsigtsvækkende udmelding. Nemlig at unionens eget datalogningsdirektiv strider mod EUs menneskerettigheder.

Et direktiv som den danske logningsbekendtgørelse også baserer sig på.

Nyheden om, at den danske logningsbekendtgørelse overtræder EUs menneskerettigheder, kommer som en stor overraskelse for De Radikales IT-ordfører Jeppe Mikkelsen.

Danmark bundet af menneskerettighederne

- Jeg vil tage det op med de øvrige regeringspartier hurtigst muligt, så vi kan følge den her sag, siger Jeppe Mikkelsen og fortsætter;

- Det er en meget glædelig nyhed, hvis det betyder, at man sænker mængden af logning på europæisk plan. For som generaladvokaten skriver, så kan det være ude af proportioner, at overvåge så massivt.

Selvom Danmark har et retsforbehold i aftalen med EU, vurderer Jeppe Mikkelsen, at meldingen også vil få betydning for dansk lovgivning.

- Danmark er jo også bundet af samme charter om menneskerettigheder, så hvis der kommer en afgørelse, kan det også påvirke dansk lovgivning, men jeg kan ikke sige hvordan. Det må juristerne kloge sig på.

Venstre vil tage fat i minis teren

På den anden side af den politiske midte bliver meldingen også modtaget med stor interesse af Venstres IT-ordfører Michael Aastrup Jensen, der mener, at Danmark gemmer alt for mange oplysninger om sine borgere.

- Når man logger alle telefonopkald, alle SMSer, alle emails, og alt hvad der foregår - så er det for omfattende. Det bør være fra sag til sag. Hvis man har grund til at overvåge nogen konkret, skal det iværksættes specifikt, siger Michael Aastrup Jensen, der nu vil tage fat i justitsminister Karen Hækkerup (S).

- På baggrund af det her, så er det noget, jeg vil oprette et §20-spørgsmål om til ministeren. Er der nu ikke grund til, at vi mødes og tager en snak om det?