EU vil sikre energiforsyningen

I denne uge fremlægger EU-kommissionen sit bud på fremtidens energipolitik. EU skal gøres mindre afhængig af leverandører udefra og mere selvforsynende.

Alternativ energi står højt på listen over fremtidens energiforsyning i EU. EU-kommissionen fremlægger sit udspil til en fælles energipolitik i denne uge.

Det er ikke mindst vinterens strid om gasleverancerne men også uroen i Mellemøsten, der har sat fokus i EU på behovet for at gøre sig mindre afhængig af energileverandører uden for EU.

Derfor fremlægger EU-kommissionen i denne uge en grønbog om fremtidens energipolitik.

Hovedtrækkene går ud på, at energipolitikken skal harmoniseres, europæerne skal lære at spare på energien.

EU skal sikre sig flere energileverandører for at gøre sig mindre sårbar. Desuden skal der fokuseres på alternativ energi.

Solidaritetsklausul

Blandt overvejelserne er også en solidaritetsklausul, som kan munde ud i, at de 25 lande forpligtes til at opretholde gaslagre, som de skal dele med hinanden i tilfælde af forsyningskriser.

Grønbogen skal diskuteres på EU-topmødet den 23.-24. marts.

Det haster

En fælles energipolitik haster ifølge kommissionen. Den importerede del af EU's energiforbrug ventes stige fra 50 til 70 procent i løbet af 25 år.

Omkring halvdelen af EU's forbrug af naturgas kommer i dag fra Algeriet, Norge og Rusland. Om 25 år vil det tal være 80 procent.

Akraft ikke nævnt

Atomkraft er ikke specifikt nævnt i den udgave af grønbogen, som DR Nyheder har set, men EU's energikommissær Andris Piebalgs har tidligere sagt, at atomkraft er en del af EU's energiforsyning, og at det er en sag for medlemslandene selv at afgøre.