Epinion: Flest ældre vil stemme ja

Kun i vælgergruppen over 56 år er der flertal for et ja til omdannelsen af retsforbeholdet, viser Epinion-måling.

Blandt de helt unge i aldersgruppen 18 til 34 år er det kun 23 procent af de adspurgte, der svarer, at de vil stemme ja - 38 procent vil stemme nej. Det viser Epinion-måling. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

EU er ikke just moderne hos de unge.

Det er i hvert fald kun i den ældste vælgergruppe på 56 år og derover, at der er flertal for at stemme ja ved folkeafstemningen om retsforbeholdet i morgen, viser en Epinion-måling lavet for DR Nyheder.

39 procent af de adspurgte i aldersgruppen svarer, at de vil stemme ja til at ændre retsforbeholdet til en tilvalgsordning, mens 31 procent svarer ja.

Blandt de helt unge i aldersgruppen 18 til 34 år er det kun 23 procent af de adspurgte, der svarer, at de vil stemme ja - 38 procent vil stemme nej.

Og i aldersgruppen 35 til 55 år har 33 procent af de adspurgte svaret, at de vil sætte kryds ud for et "ja" i morgen, mens 39 procent vil sætte det ved et "nej".

Der er dog en stor ubekendt faktor omkring tvivlerne. I den yngste vælgergruppe er hele 31 procent således fortsat i tvivl om, hvor de skal sætte deres kryds.

Lektor: EU har ændret karakter

Ifølge Derek Beach, der er lektor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, er en af årsagerne til, at de unge hælder mod et nej, at EU har ændret markant karakter i de seneste år.

- Den ældre generation oplevede i 1980'erne, at EU handlede om fri bevægelighed og det indre marked, og det var de fleste danskere enige om var en god ting. Den yngre generation har oplevet et EU med en masse problemer, såsom euro- og flygtningekrise, siger han.

Derfor er det også sværere for de unge at vurdere, om EU i det hele taget er en god idé at være en del af, lyder det fra Derek Beach.

- De har et meget mere tvetydigt forhold til EU, end de overordnet har i den ældre generation, og det er noget nyt, siger lektoren, der påpeger, at betydningen af EU nogle gange overdrives:

- De ting, der bliver besluttet i EU, er med undtagelse af miljø og klima ikke noget, vælgerne går specielt meget op i, siger Derek Beach.

Rettelse:

Det fremgik tidligere af denne artikel, at den yngste vælgergruppe er fra 18 til 24 år. Det er ikke korrekt. Den er fra 18 til 34 år.

FacebookTwitter