EU-ekspert: Flertallet af danskere er pinagtige fedtspillere

Marlene Wind mener, at Danmark kører på frihjul i det europæiske samarbejde.

Marlene Wind: Danmark har i 22 år nasset på EU. Se interviewet med Marlene Wind i playeren ovenfor. Klik på play

Før afstemningen om retsforbeholdet skrev Marlene Wind, professor og EU-ekspert ved Københavns Universitet, en kronik, hvor hun kaldte danskerne "pinagtige fedtspillere" i forholdet til EU.

Torsdagens afstemning resulterede i 53,1 procent nej-stemmer, så dermed er et flertal af danskerne vel "pinagtige fedtspillere"?

- Ja, det synes jeg. Vi "free-rider" på fællesskabet og vil ikke bidrage til det. Det føler vi os åbenbart for gode til, siger Marlene Wind til Deadline.

Hun mener, at kæden hoppede af for 22 år siden, da de fire forbehold blev vedtaget.

- Vi har nasset på det europæiske fællesskab. Vi går hele tiden og ser tiden an. Det handler om, at man åbenbart ikke forstår, at når man er med i et forpligtende samarbejde handler det om "give and take." Det virker om om, vi i Danmark kun er med, hvis der er fordele for os. Hvis der er det mindste visionære eller noget, der binder os, siger vi nej tak, lyder det fra EU-professoren.

Hun mener videre, at politikerne herhjemme ikke har givet os den fulde fortælling om EU:

- Jeg tror, danskerne har stor tillid til idéen om marked, hvor man kan sælge sine varer. Men EU handler om mere. Det handler også om, at der skal være et bindende samarbejde, for ellers fungerer det ikke. Den fortælling har vi aldrig vi fået. Vi har ikke haft nogle politiske ledere, der har været i stand til at føre an og forklare, at det her handler om et yderst forpligtende samarbejde, siger Marlene Wind.

https://www.facebook.com/video.php?v=1076486692401854

FacebookTwitter