Europol fandt Martin Borups guldtyv

Et blodspor fra et indbrud til 1,6 millioner i en guldsmed i Næstved blev opklaret med Europols database over internationale kriminelle.

  • Rumænske indbrudstyve firede sig ned i Martin Borups guldsmedebutik. Et blodspor og en søgning hos Europol førte politiet til en af gerningsmændene.
  • Rumænske indbrudstyve firede sig ned i Martin Borups guldsmedebutik. Et blodspor og en søgning hos Europol førte politiet til en af gerningsmændene.
1 / 2

- Det var her, de kom ind.

Martin Borup peger mod loftet i sin guldsmedeforretning i Næstved Storcenter.

I dag er loftet som nyt, og butikken blinker af guld og dyre ure, men en nat for to år siden tømte en international tyvebande forretningen for ure og smykker for 1,6 millioner kroner.

- Det er lige her, at de skærer sig igennem taget og i bedste 'Mission Impossible'-stil firer sig ned i butikken, hvorefter de løber rundt og fylder deres tasker, fortæller han.

I løbet af 20 minutter tømte indbrudstyvene butikken for alle de mest værdifulde smykker og ure, som Martin Borup havde.

Selv om der var flere alarmsystemer, og tyvene skulle igennem to forskellige tagkonstruktioner for at komme ind og ud, slap de væk med byttet inden politiet kom.

- Men da de kravler ned igennem taget, skærer den ene af tyvene sig på en skarp kant og efterlader et blodspor over gulvet. Det så jeg selv næste morgen, da politiet ringede, fortæller Martin Borup, der dengang ikke anede, at tyvene i virkeligheden var en del af en international bande fra Rumænien.

Se hvordan tyvene firede sig ind i guldsmeden i videoen herunder:

Politiet: Europol er vores forlængede arm

Hvert år søger dansk politi over 71.000 gange i Europols database over kriminelle og forbrydelser, hvilket gør Danmark til det land i EU, der søger suveræn mest i databasen.

Faktisk søger Danmark mere end 10 gange så meget som andre EU-lande, hvis man måler på indbyggertal.

Det er dog langt fra hver eneste gang, at politiets søgninger giver et resultat eller afslører nogen sammenhæng mellem en forbrydelse og en international kriminel.

Alligevel mener Kim Kliver, der er politiinspektøren for Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, at politiet har stor nytte af registret og de mange søgninger.

- Vi kan bruge Europol til at være vores forlængede arm i forhold til helt konkret politiefterforskning, siger han.

- Hver eneste gang vi tager en udlænding, om det er for menneskesmugling, menneskehandel, omrejsende indbrudskriminalitet eller andet, så spørger vi Europol. Så kan vi her og nu få at vide, om de er kendt i et af vores nabolande, siger politiinspektøren.

Der er flere missere end hits i systemet. Men i sagen fra Næstved Storcenter gav søgningen pote.

- Hvis du har en blodplet, kan du uddrage en dna-profil, og så kan vi benytte Europols register til at finde frem til den person, siger Kim Kliver.

Blodspor fangede indbrudstyv

For Martin Borup gik der over et år, før han hørte noget om indbrudsbanden igen. Pludselig kunne han læse i avisen, at politiet i Næstved havde fanget en af tyvene ved hjælp af et dna-spor.

- Det var blodpletterne fra gulvet, som politiet kunne gå videre med og overgive til Europol, fortæller han.

Selv om Martin Borup for længst havde fået udbetalt forsikringssummen fra indbruddet og guldsmedeforretningen var blevet genopbygget, så blev han alligevel påvirket af nyheden.

- Jeg bruger jo mere tid her, end jeg gør i mit hjem. Og det føltes lidt som om nogen havde krænket mit hjem.

- Så jeg er rigtig glad for, at vi har sådan et samarbejde med Europol, for ellers ville det være let for bander fra Østeuropa at komme herop og begå gerninger som denne ustraffet, siger han.

Europol og den danske rolle i politisamarbejdet er blandt de emner, som vi skal stemme om ved folkeafstemningen den 3. december i år.

Artiklens overskrift et blevet ændret 23. november 15.20. I den oprindelige rubrik stod, at Europol fandt Martin Borups guldtyve, men der er kun tale om, at Europol fandt én af tyvene.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk