Facebook-brugere: Vores nej er udtryk for politikerlede

Danskernes rekordlave tillid til politikerne er den primære årsag til nej'et i går, lyder det på DR Nyheders facebook-side.

Brugerne har ikke mange roser til overs for politikerne her dagen efter folkeafstemningen. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

- Mit nej = mistillid til politikkerne og EU generelt.

Vi spurgte i dag brugerne på Facebook, hvorfor de tror, at folkeafstemningen endte med et nej.

Og nogle lidet flatterende ord går igen i en debattråd, som har fået særligt mange danskere til tasterne.

Mistillid. Politikerlede. Skepsis.

Her forholder Janne Gliese sig til gårsdagens nej-resultat:

- Det bunder i mistillid til vores politikere. Om de egentlig vil Danmarks bedste eller kun deres eget. Det ser ud til, at I ikke har flertallet med jer, så stands op og kik jer tilbage og se, hvad det er danskerne vil. Det har I kære politikere glemt i jeres rus efter magt i det store udland.

Morten Aurvig Lystlund Brøndum skriver:

- EU skepsis, ja - men i LANGT højere grad skepsis til de danske politikere, og deres evne til at forvalte ansvar ansvarligt. Personligt har jeg altid stemt ja til EU-spørgsmål, men denne gang, hvor spørgsmålet uagtet sagsindholdet var, at vores egne politikere skulle skalte og valte med EU-spørgsmål efter forgodtbefindende, så må jeg bare sige; nej, de bestiller ikke andet end at lyve, bedrage, gøre overgreb og løbe fra ansvar! Tilliden til dem er lig nul.

Du kan se Facebook-opslaget med kommentarer her.

Politikernes debatform hænger os ud af halsen

Det er ikke underligt, hvis debattråden afspejler danskernes generelle holdning og tillid til politikerne.

Kommunikationsvirksomheden Radius måler hvert år danskernes tillid til forskellige jobgrupper. I den seneste måling fra slutningen af november har politikerne med raketfart kurs mod den absolutte tillidsbund. Faktisk har man ikke før målt så lav tillid til politikerne som nu.

Ifølge professor i retorik Christian Kock handler det om måden politikerne kommunikerer og debatterer på.

- Politikernes debatform hænger danskerne ud af halsen. Den er kendetegnende ved barnligt mundhuggeri og udenomssnak. Det er noget, der er kulmineret henover de seneste år. Det reagerer vælgerne på.

Debatterne har fyldt meget i 2015, hvor vi både har haft folketingsvalg og folkeafstemning. Vi har altså haft masser af mulighed for at blive trætte af politikernes debatter, løfter og kampagner.

- Vi får som vælgere ofte indtrykket af, at noget går hen over hovedet på os. Det resulterer i en følelse af, at politikerne laver et barn på os, og det er en oplevelse, som er til stede hos både lavt- og højtuddannede.

I er luskede

Professor Christian Kock siger, at vi altså ikke tror på, hvad magthaverne siger. Dykker man ned i debattråden på Facebook, tegner der sig samme billede.

- Nej Lars Løkke Rasmussen; du fik ikke alene et NEJ pga. skepsis overfor EU, men så sandelig også på grund af stor skepsis til vore politikere. Set i bakspejlets ulideligt klare lys, så handler det hele om JA-sidens lidt luskede måde ved at forsøge sig med trusler overfor vælgerne, derfor fik du et NEJ. Ved næste afstemning, så husk at fortælle den reelle sandhed, det kommer du helt sikkert længst med, skriver Per Skodborg Jørgensen.

Facebook
Twitter