Folkehøringen siger ja til at ændre retsforbeholdet

Hvis man skal tro resultatet af den netop afsluttede folkehøring i Aarhus bliver det et ”ja” til folkeafstemningen om retsforbeholdet den 3. december.

Efter høringen er både gruppen af ja-sigere og nej-sigere vokset, mens gruppen af tvivlere er blevet markant mindre.

Siden lørdag har omkring 400 repræsentativt udvalgte danskere deltaget i en folkehøring i Aarhus.

Både før og efter høringen har Gallup bedt deltagerne svare på, hvad de vil stemme til folkeafstemningen om retsforbeholdet den 3. december.

Inden høringens start fordelte deltagerne sig i tre lige store grupper: En tredjedel af deltagerne ville stemme ”nej” til folkeafstemningen den 3. december, en anden tredjedel ville stemme ”ja” og den sidste tredjedel var stadig uafklarede.

Efter høringen er både gruppen af ja-sigere og nej-sigere vokset, mens gruppen af tvivlere er blevet markant mindre.

Det glæder en af arrangørerne, professor i statskundskab Kasper Møller Hansen.

- Debatten har været med til at hjælpe deltagerne til at tage stilling til retsforbeholdet, idet ”Ved ikke”-gruppen er gået fra 33 til 13 pct. Samtidigt er Ja-siden vokset med 15 procentpoint, mens nej-siden er vokset med 5 procentpoint. Debatten har altså flyttet tre gange flere i ja retning end i nej retning, fortæller han.

Et ”mini-Danmark”

På folkehøringen har deltagerne beskæftiget sig indgående med retsforbeholdet. Deltagerne er udvalgt af Gallup, så de udgør et ”mini-Danmark”. Det betyder, at deltagerne kommer fra alle egne af landet og svarer til hele Danmark på sammensætning af alder, køn og uddannelsesniveau.

På høringen har deltagerne stillet spørgsmål til en lang af række eksperter, politikere og repræsentanter fra interesseorganisationer. Fordele og ulemper ved retsforbeholdet, tilvalgsordningen og parallelaftaler er blevet diskuteret i grupper og deltagerne har formuleret spørgsmål og argumenter.

Kan ikke omsættes til et landsresultat

Selv om deltagerne på høringen er udvalgt på en række parametre, mener Kasper Møller Hansen ikke, at resultatet af høringen kan bruges til at forudsige resultatet af folkeafstemningen den 3. december.

- Det er det simpelthen for usikkert til, siger han.

Folkehøringen var arrangeret af Folketingets EU-Oplysning, DR, Gallup og professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

Kl. 20.30 sender DR2 et sammendrag fra folkehøringen.

Facebook
Twitter