Ja-partier til Løkke: Du brugte for lidt krudt på valgkampen

Statsministeren lod forhandlinger om finansloven og politiet fylde for meget – det gik ud over folkeafstemningen, lyder kritikken fra rød blok.

De stod sammen under valgkampen, men nu kritiserer flere ja-partier regeringen for at fokuseret for lidt på at føre valgkamp op til gårsdagens folkeafstemning. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

De var i alt seks partier, der anbefalede et ja ved folkeafstemningen, men det var især Venstre-regeringen og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der svigtede i valgkampen.

Det mener i hvert fald flere af ja-partierne i rød blok, som dagen derpå kritiserer statsministeren for at have ladet andre politiske emner fylde for meget og dermed skygge for valgkampen.

- Finansloven og politiforhandlingerne har fyldt rigtig meget, men regeringen har i det hele taget planlagt med et meget intensivt politisk efterår, hvor man måske har fået bidt over mere end godt var, siger Socialdemokraternes udenrigsordfører, Nick Hækkerup.

Regeringen har dermed ikke brugt nok tid, ressourcer og plads til at føre den valgkamp, man skulle have gjort, mener han.

- Der var nogle centrale ministre, som kom meget sent ind i kampen, fordi de sad i alle mulige andre forhandlinger. Det har betydet, at tiden til at lave valgkamp blev meget kort, siger Nick Hækkerup.

Men hvad med jer selv? Din egen formand, Mette Frederiksen, har også fået kritik for at være for usynlig i valgkampen?

- Jeg synes faktisk, at Mette har været rigtig meget på i forhold til både annoncer og debatter. Så vi må melde hus forbi på den kritik, der har været af Mettes tilstedeværelse. Det er helt forfejlet.

Hun har vel været langt mindre tilstedeværende end Lars Løkke?

- Selvfølgelig fylder statsministeren mest i en valgkamp, og så har Kristian Thulesen Dahl fyldt meget i de uforsonlige opgør, der har været mellem regeringen og dens parlamentariske grundlag. Men derefter kommer Mette faktisk, så jeg synes ikke, at kritikken er rimelig, siger Nick Hækkerup.

SF kritiserer ligesom Socialdemokraterne V-regeringen for at lægge for mange politiske forhandlinger i efteråret i stedet for at fokusere mere på folkeafstemningen.

- Det er altid let at være bagklog, men jeg tror, det havde været godt og sundt med en lidt længere politisk debat om det, vi rent faktisk har stemt om, siger gruppeformand Jonas Dahl (SF).

- Når man fremrykker et valg fra foråret og ind i december måned og samtidig har svært ved at få sine politiske aftaler på plads, så har det selvfølgelig fjernet en del fokus fra folkeafstemningen, og det kan jeg da godt ærgre mig over. Men det er nu engang sådan, realiteterne er. Det må vi så forholde os til.

Hos De Radikale er tonerne de samme.

- Jeg har ikke noget at udsætte på Lars Løkke i forhold til den måde, vi har ført valgkamp på. Men jeg må da sige, at jeg synes, der har været mange konkurrerende dagsordener og udspil fra regeringen helt op til målstregen. Det har gjort, at der har været mindre fokus på valgkampen i de dage, siger Morten Østergaard til Berlingske.

Ida Auken (R) mener også, at statsministeren bærer et stort ansvar for ja-sidens nederlag:

https://twitter.com/IdaAuken/status/672527275938697216

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, afviser kritikken og opfordrer de røde ja-partier til indstille skyderiet.

- Jeg synes, at Venstre har ført en god, saglig og ordentlig kampagne. Jeg synes også, at de andre ja-partier har ført gode kampagner, hvor vi hver især har søgt at appellere til vores vælgergrupper, siger han.

- Jeg tror ikke, det fører noget godt med sig at pege fingre ad hinanden. Nu skal vi se fremad og sikre den næstbedste løsning for Danmark.

Facebook
Twitter