Løkke og Thulesen tørner sammen om retsforbehold

Statsministeren garanterer, at danskerne skal spørges via en folkeafstemning, hvis der på et tidspunkt er politisk flertal for at gå med i EU's asylpolitik. Den garanti køber DF ikke.

For første gang er det statsminister Lars Løkke Rasmussen, der er under beskydning i Folketingets spørgetime. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tager nu endnu et skridt i forhold til at sikre, at afstemningen om at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning den 3. december, ikke kommer til at handle om asylpolitik.

Venstre-formanden har tidligere givet en garanti for, at danskerne skal spørges via en folkeafstemning, hvis der på et tidspunkt er politisk flertal for at gå med i EU's asylpolitik, og da Løkke indledte spørgetimen i dag, sagde han samtidig, at det bliver skrevet ind i lovbemærkningerne.

- Det er en garanti, som andre aftalepartier har gentaget og accepteret, og som nu bliver skrevet ind i bemærkningerne til det lovforslag, der ligger til grund for den 3. december, siger Lars Løkke Rasmussen.

DF kritiserer ja-partier

Den garanti køber Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, dog ikke.

Han kritiserer samtidig de partier, der ønsker et ja for at føre skræmmekampagne.

- Skræmmekampagnen er gået i gang, siger Kristian Thulsen Dahl til Lars Løkke Rasmussen.

- Det er i strid med de faktiske omstændighederne, når ja-partierne siger, at vi ikke kan gå med i Europol, hvis vi stemmer nej, siger Kristian Thulesen Dahl og affejer samtidig Løkkes garanti.

DF frygter glidebane

- Juridisk set vil man kunne gøre det (gå med i EU's asylpolitik, red) med et flertal, siger Kristian Thulesen Dahl til Lars Løkke Rasmussen.

- Nej, det kan man ikke, for i bemærkningerne vil der stå, at flertallet forpligter sig på, at vil man tilvælge asylpolitikken, kræver det en folkeafstemning, siger Løkke.

Spørgetimen, der finder sted hver anden tirsdag i folketingsåret, blev indført i oktober 2013.

Der har siden været kritik af, at spørgetimen ikke fungerede, som den skulle, men alligevel har Folketingets præsidium besluttet, at den skulle fortsætte.

Alle partiformænd får efter partistørrelse lejlighed til at stille spørgsmål til statsministeren.