Løkke vil respektere et nej den 3. december - selv hvis han ikke behøver

Ifølge grundloven skal mindst 30 procent af alle stemmeberettigede stemme nej ved en folkeafstemning for, at et lovforslag falder.

Lars Løkke Rasmussen og de øvrige ja-partier meldte i august ud, at danskerne skal stemme om retsforbeholdet den 3. december 2015. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Når valgstederne åbner den 3. december, skal danskerne stemme om, hvorvidt vi ønsker at omdanne EU-retsforbeholdet til en tilvalgsordning.

Et flertal i Folketinget har allerede vedtaget at gøre det, men fordi der er tale om afgivelse af suverænitet, og der ikke er fem sjettedeles flertal for lovforslaget i Folketinget, skal lovforslaget til folkeafstemning.

Og læser man grundloven, så skal der i princippet mere til end et flertal, der stemmer nej, hvis lovforslaget skal falde.

Grundloven kræver nemlig, at over 30 procent af samtlige stemmeberettigede skal stemme nej, hvis lovforslaget skal bortfalde. Det svarer til et nej fra lidt over 1.246.000 personer - uanset hvor mange der stemmer ved afstemningen.

Men den regel vil statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) se bort fra.

Det bekræfter statsministeren over for DR Nyheder.

- Jeg kan bekræfte, at jeg fortsat fuldt ud står ved mine udtalelser om, at hvis danskerne imod forventning skulle stemme nej, så vil det blive respekteret uanset grundlovens paragraf 42 og 30-procentsreglen, skriver statsministeren i en udtalelse.

Det samme løfte kom Løkke med ved pressemødet om afstemningen i august.

Et politisk valg

Og statsministeren kan godt vælge at se bort fra 30-procentsreglen, selv om den står nedfældet i grundloven.

- Det kan han godt. Det er regeringen selv, der bestemmer, om man vil stadfæste et lovforslag, siger juraprofessor Jørgen Albæk Jensen fra Aarhus Universitet.

Han understreger, at det er en ren politisk beslutning at se bort fra 30-procentsreglen. Folketinget skal dog orienteres, hvis regeringen ikke ønsker at stadfæste et lovforslag.

Juraprofessoren forventer dog, at stemmeprocenten bliver så høj ved folkeafstemningen, at det slet ikke bliver relevant at tale om.

  • Det siger grundloven §42, stk. 5

  • Ved folkeafstemningen stemmes for og imod lovforslaget. Til lovforslagets bortfald kræves, at et flertal af de i afstemningen deltagende folketingsvælgere, dog mindst 30 procent af samtlige stemmeberettigede, har stemt mod lovforslaget.

Facebook
Twitter