Løkkes konklusion: Nejet bunder i EU-skepsis

Statsministeren vurderer ikke, at danskerne har sagt nej til at deltage i Europol.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen ved pressemødet i Statsministeriets Spejlsal torsdag aften. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Statsminister-konklusion:

Danskerne har ikke vendt ryggen til det, vi har stemt om.

- Det er mit klare indtryk, at det ikke så meget er det, vi har stemt om, som danskerne har vendt ryggen til, men måske snarere det, vi ikke har stemt om. Frygten for eller ængstelsen for, at man ved et ja til en tilvalgsordning ville glide ud af en bane, hvor danskerne tabte kontrol. Og stor respekt for det, siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V):

- Jeg når den konklusion, at valgets resultat bunder i en generel EU-skepsis og en utryghed over, hvad der kunne følge med, hvis man ændrede retsforbeholdet til en tilvalgsordning, siger Løkke.

Han vurderer på den baggrund, at danskerne fortsat vil deltage i det fælleseuropæiske politisamarbejde, der foregår i Europol. På den baggrund indleder han forhandlinger med EU-toppen om en parallelaftale snarest.

- Mit bud er, at man godt kan tolke valgets tale, som at det ikke er et nej til, at dansk politi skal have de bedste redskaber til at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet og terrorisme, siger statsministeren.

Før Løkke drager til Bruxelles for at forhandle med EU-Kommissionsformand Jean Claude Juncker og EU-præsident Donald Tusk om Europol, vil han på mandag drøfte situationen med samtlige Folketingets partier én for én.

- Jeg vil lytte til partiernes råd og sikre mig imod, at jeg ikke har misforstået tingene, når jeg og regeringen nu tager den arbejdsopgave på os at søge at forhandle en parallelaftale på plads, siger Løkke.

Facebook
Twitter