Mette Frederiksen: Danmark er i en alvorlig situation nu

Socialdemokraternes partiformand forventer, at statsministeren nu indkalder til forhandlinger om Danmarks fremtid i Europol.

Socialdemokraternes Mette Frederiksen holder tale på valgaftenen for Retsforbeholdet (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2015) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

- Danskerne har talt, de har sagt nej. Det skal vi respektere og handle efter.

Sådan siger Socialdemokraternes partiformand, Mette Frederiksen, på vej ind på Christianborg, efter at det er slået fast, at danskerne i dag har stemt nej til afskaffelsen af retsforbeholdet.

Her understreger hun også vigtigheden af, at Danmark kan forblive en del af Europol:

- Det er en alvorlig situation for Danmark, for det at bekæmpe kriminalitet, er et af de vigtigste job, vi har.

Hun mener dog ikke, at man kan konkludere, at blandt andet Socialdemokraternes ja-kampagne har slået fejl:

- Jeg køber ikke det her med, at man skal overtale nogen, for jeg har så stor respekt for danskernes holdninger, at det her ikke er et spørgsmål om at vinde stemmer, eller hvilken kampagne man laver, siger Mette Frederiksen.

S: Løkke må indkalde til forhandling

For S-formanden handler det nu om, at der skal findes en løsning på, hvordan Danmark også efter 2017, hvor det nye overstatslige Europol-samarbejde træder i kræft, kan være med.

- Jeg vil gerne opfordre statsministeren til at indkalde alle Folketingets partier snarest - gerne i morgen - til en drøftelse af det her, siger hun.

Og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) står nu i en uafklaret situation, hvor regeringen skal finde ud af, hvad den kan tillade sig at gøre indenfor det nej-mandat, der er givet af et flertal af danskerne, hvis regeringen fortsat ønsker, at Danmark skal være en del af EU-samarbejdet på retsområdet.

Løkke kan tage det skridt at lægge en plan og kun indvie ministerkolleger, eller han kan indkalde Folketingets partier til en drøftelse.

Dansk Folkeparti har tidligere udtrykt ønske om at forhandle en ny europapolitisk aftale på plads, som også nej-partierne skal være en del af. Statsministeren har endnu ikke forholdt sig til det ønske.

Ikke et 'forkert' resultat

I sin tale til de fremmødte partifæller på Christianborg gjorde Mette Frederiksen det også i sin tale klart, at der ikke er tale om 'et forkert resultat':

- Det er et flertal, der ikke levner nogen form for tvivl, og det skal vi tage meget alvorligt. Resultatet er ikke forkert, for danskerne har truffet beslutningen, lød det.

Talen brugte hun også til at italesætte den flygtningeproblematik, som især har fyldt meget i de seneste ugers valgkamp om retsforbeholdet.

FacebookTwitter