Ministre inden møde med Løkke: Alvorlig opgave foran os

Statsminister Lars Løkke Rasmussen skal diskutere situationen med sine ministre efter gårdagens nej.

Bertel Haarder mener, at regeringen skal respektere vælgernes dom. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Da danskerne i går stemte nej til at ændre det danske retsforbehold til en tilvalgsordning, gav de samtidig regeringen noget af en arbejdsopgave.

Den skal have forhandlet en parallelaftale hjem om Europol-samarbejdet hurtigst muligt. Det skal statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) her til morgen diskutere med sine ministre først til et uformelt morgenmadsmøde, der var klokken otte, og derefter ministermøde fra klokken ni.

Og det var en flok seriøse Venstre-ministre, som DR Nyheder fangede på vej ind.

- Det er klart, at det er alvorligt, når danskerne siger nej til det, som regeringen og de fleste partier anbefaler. Men vi tager opgaven på os nu og går i gang med det forhandlingsforløb, der skal til, siger uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen.

Skal respektere vælgernes dom

Der var bred enighed om, at danskernes dom skulle respekteres, og at det nu er regeringens opgave at få det bedste ud af det.

- Når vi sætter ting til folkeafstemning, så er det selvfølgelig, fordi vi ønsker befolkningens stemme og prøver at høre, hvad befolkningen vil, siger udlændingeminister Inger Støjberg.

Og hun bliver bakket op af kulturminister Bertel Haarder.

- Vi skal respektere vælgernes dom, og så skal vi komme videre herfra og se at få forhandlet så meget, vi kan, af de såkaldte parallelaftaler, siger han.

Han forventer dog ikke, at det kommer til at lykkes at få forhandlet parallelaftaler hjem på alle de områder, vi ønsker.

- Der bliver nogle retsakter, vi ikke får en parallelaftale om. For vi har jo prøvet det før, og der bad vi om seks og fik kun fire, siger han.

Skal snakke muligheder

Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt erkendte, at det ikke er en af de sjoveste dage.

- Det er klart, at det var trist for os, at vi fik et nej, men det skal man tage alvorligt. Danskerne har bestemt og sagt, hvordan de vil have, det skal foregå, siger han.

Og han forventer, at mødet nu skal handle om, hvordan vi kommer videre.

- Jeg er sikker på, vi får en god snak om, hvad mulighederne er, og så skal vi selvfølgelig i gang, det sagde statsministeren også i går, nu går vi i gang, siger han.

Og det samme mener en kortfattet social- og indenrigsminister.

- Det er en aktiv arbejdsdag som enhver anden, og vi har en opgave at tage fat på, siger Karen Ellemann.

Facebook
Twitter