Nok diskuterer politikerne Europol, retsakter og suverænitetsafgivelse op til folkeafstemningen på torsdag. Men det er noget andet, der fylder hos en stor del af vælgerne, nemlig manglende tillid til politikerne.
Og det gør ondt på politikerne.
- Det er alvorligt. Vi er nødt til at have tillid til vores politiske system, ellers er vi fuldstændig på den, siger Margrethe Auken, der er medlem af Europaparlamentet for SF og anbefaler et ja.
Jan E. Jørgensen, der er medlem af folketinget for Venstre, er enig:
- Det vidner om, at vores folkestyre er i krise, og at der desværre ude i befolkningen er mange, der ikke regner med os, siger han.
42 pct. mangler tillid
Hvis det bliver et ja til folkeafstemningen kan et flertal i Folketinget fremover melde Danmark ind i dele af det retlige samarbejde, som vi ikke melder os ind i med den nuværende afstemning – uden at sende det til folkeafstemning.
Men 42 pct. af vælgerne har ikke tillid til, at Folketinget fremover vil træffe betryggende beslutninger i forhold til kommende eu-lovgivning på retsområdet.
Og 74 pct. af dem, der vil stemme nej på torsdag, mangler tillid til politikerne. Det viser en Epinion lavet for DR Nyheder.
Messerschmidt: Sørgeligt
Morten Messerschmidt, medlem af Europaparlamentet for Dansk Folkeparti og nej-siger, synes, det er sørgeligt med den manglende tillid, men han forstår det godt:
- Det bekræfter, at vi skal have folkeafstemninger og ikke lade folketinget afgøre noget så vigtigt som, om nye områder skal overføres til EU.
Også Liberal Alliances EU-ordfører, Christina Egelund, der anbefaler et nej, forstår danskernes manglende tillid. Hun erkender, at det er politikerne selv, der skal rette op på det.
- Hvis man taler sig op i et hjørne og siger, at hvis det bliver et nej, så vil Danmark vrimle med pædofile, cyberkriminelle og andet, jamen, det er klart, så knækker tilliden, for det er der jo ingen, der tror på.