Ny måling: Stadig dødt løb inden folkeafstemningen

En tredjedel af vælgerne ved stadig ikke, om de vil ændre retsforbeholdet til en tilvalgsordning.

En ny Epinions-måling foretaget for DR Nyheder viser, at 34 procent stadig er i tvivl om, hvor krydset skal sættes den 3. december. (© DR Nyheder)

Der er stadig næsten dødt løb mellem ja- og nej-siden, under 10 dage før danskerne skal stemme om det danske retsforbehold.

32 procent af vælgerne planlægger at stemme ja til at ændre retsforbeholdet til en tilvalgsordning, mens 29 procent vil stemme nej. 34 procent ved stadig ikke, hvor de vil sætte deres kryds den 3. december.

Det viser en ny måling foretaget af Epinion for DR Nyheder.

Med en statistisk usikkerhed på 2,0 procent kan resultatet ses som noget nær dødt løb.

Ingen bekymringer på ja-siden

På ja-siden mener Venstres EU-ordfører, Morten Løkkegaard, at det er helt forståeligt, at en stor gruppe vælgere stadig er i tvivl, og han mener derfor ikke, at ja-kampagnen har slået fejl.

- Vores erfaring viser, at hver gang vi stemmer om EU, er der dødt løb frem til målstregen. Men det er da interessant, at der er så mange tvivlere, og det viser, at vi har en stor opgave foran os, siger han.

Han er derfor heller ikke i tvivl om, at folkeafstemningen ender med et ja.

- Jeg har ingen bange anelser. Jeg mener, vi har den rigtige sag og har de rigtige argumenter. Så i virkeligheden handler det om, om vi har tid og mulighed for at komme bredt ud og få argumenteret, for så viser min erfaring, at vi kan overbevise folk, siger han.

Positivt at folk er i tvivl

Samme ro har nej-siden og Enhedslistens EU-ordfører, Søren Søndergaard, der ligefrem mener, det er positivt, at mange vælgere stadig er i tvivl.

- Folk skal tage stilling på valgdagen - ikke 14 dage før. Jeg er derfor godt tilfreds med, at den danske befolkning ikke har besluttet sig lang tid i forvejen, men hører på argumenterne og kommer med den endelige dom på valgdagen, siger han.

Han vil ikke lægge for meget i målingen, men han er fortrøstningsfuld i forhold til, at danskerne vil tage den bedste beslutning for danskerne.

Og det, mener han, handler om at bevare demokratiet.

- Retspolitikken skal ikke bestemmes andre steder end hos den danske befolkning. Afskaffes retsforbeholdet, kan politikerne tilmelde Danmark til en række spørgsmål inden for retspolitikken i al evighed uden at spørge befolkningen, og det, synes jeg, ikke er rigtigt, siger han.

Handler om tryghed

Venstres Morten Løkkegaard mener modsat Søren Søndergaard ikke, at afstemningen handler om demokrati, men om tryghed for danskerne.

- Vi skal ud og stemme om at have et tryggere Danmark og et lettere Danmark for borgere og virksomheder på tværs af grænserne. Jeg er helt sikker på, det bliver et ja. For hvis man skal vælge mellem tryghed og usikkerhed, så tror jeg godt, at jeg ved, hvad de fleste danskere vil stemme, siger han.

Flest nej-sigere blandt de borgerlige

Det er især hos de borgerlige partier, som inkluderer Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti, at der er mest skepsis over for at ændre retsforbeholdet.

Her planlægger 36 procent at stemme nej, mens 34 procent planlægger at stemme ja.

Omvendt ser det ud til venstre for midten hos partierne SF, Enhedslisten, Socialdemokraterne, Radikale og Alternativet. Her er vælgerne noget mere positive over for EU. 37 procent vil stemme ja, mens 26 procent vil stemme nej.