SF-formand omskriver legendarisk slogan: ”Pia og manden siger ja for fanden”

SF-formand Pia Olsen Dyhr lægger partiets gamle valgslogan i graven med en omskrivning.

Sådan her så kampagnen ud, da Holger og konen sagde nej til unionen. Siden er der sket meget i SF.

Da danskerne i 1992 vendte tommelfingeren nedad til Maastricht-traktaten, skete det efter at daværende SF-formand Holger K. Nielsen havde været på gaden og anbefale et nej under parolen:

”Holger og konen siger nej til unionen”.

Her – 23 år senere – er det både et forandret Europa og et forandret SF, der anbefaler et ja i dagens folkeafstemning om retsforbeholdet. SF-formand Pia Olsen Dyhr har i den forbindelse valgt at udskifte partiets gamle parole.

Pia og manden siger ja for fanden, sagde hun i DR2 Morgen og undskyldte straks for sproget.

Forklaringen på, at SF ikke længere er så EU-skeptiske, skyldes blandt andet et nyt verdensbillede, forklarede hun.

- Dengang sagde vi nej, fordi vi var bekymret for, at vi skulle udvikle et fælles politi a la FBI, og vi skulle have fælles straffesystemer og parykker i danske retssale, siger Pia Olsen Dyhr.

- Østeuropa er blevet en del af EU – det var de ikke ’92, da vi stemte. Der var vi meget optaget af den opdeling. Vi har fået et meget mere samlet Europa i dag, hvor kriminaliteten er blevet meget mere voldsom hen over grænserne.

Det ændrede verdensbillede var også begrundelsen, da tidligere SF-formand Holger K. Nielsen i 2013 blev spurgt, hvorfor "Holger og konen" nu sagde ja til unionen.

- Verden udvikler sig også, og i dag er jeg selv det, jeg vil kalde fuldblods-europæer, sagde det nuværende folketingsmedlem dengang.

Se interviewet med Pia Olsen Dyhr i toppen af artiklen. Klik på play.