Thulesen Dahl efter exitpoll: Jeg vil blive kisteglad, hvis den holder

Dansk Folkeparti er svært tilfredse med exitpoll, der indikerer nej til at afskaffe retsforbeholdet.

Formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl har anbefalet et nej. (Foto: Bo amstrup © Scanpix)

Dansk Folkepartis partiformand, Kristian Thulesen Dahl, blev mødt af store klapsalver, da han kort efter offentliggørelsen af DR's exitpoll, der viser et nej til afskaffelsen af retsforbeholdet, ankom til sit partis valgfest.

Og både ham og hans partifæller er da også svært tilfredse med den indikation, som exitpoll'en viser.

- Det har været en intensiv valgkamp, men den har desværre kun varet et par uger. Men det er jo altid en festdag, når danskerne får lov at stemme - og bestemme.

- Og jeg vil selvfølgelig blive kisteglad, hvis det ender med det nej. Men jeg har også respekt for stemmeafgivelsen, og vi skal have de rigtig resultater ind på bordet, sagde han med henvisning til, at der i exitpoll'en ikke er medregnet de opgjorte resultater.

Roste valgkamp

I sin valgtale roste Kristian Thulesen Dahl også de fremmødte partimedlemmer for den nu overståede valgkamp.

- Tænk, hvis man tog Dansk Folkeparti ud af valgkampsligningen. Så havde der ikke været meget valgkamp, sagde han.

I valgkampen har partiet kampagnet hårdt for det nej, som exitpoll'en viser. Og hvis det nej holder stik, betyder det, at Danmark risikerer at ryge ud af Europol senest i sommeren 2017, hvis man ikke får lavet en aftale med EU på anden vis.

Det betyder også, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil stå i en uafklaret situation, hvor regeringen skal finde ud af, hvad den kan tillade sig at gøre indenfor det nej-mandat, der er givet af et flertal af danskerne, hvis regeringen fortsat ønsker, at Danmark skal være en del af EU-samarbejdet på retsområdet.

Dansk Folkeparti har tidligere udtrykt ønske om at forhandle en ny europapolitisk aftale på plads, som også nej-partierne skal være en del af.

Kan Danmark ikke få en parallelaftale med EU inden sommeren 2017, hvor Danmark ryger ud af Europol, kan statsministeren udskrive en folkeafstemning kun om Europol.

Debat om EU-politik ønskes

Kristen Thulsen Dahl mener stadig, at det er for tidligt at forholde sig de nævnte scenarier:

- Men hvis det lykkes at få det her nej hjem, så skal regeringen meddele de andre EU-lande, at man ønsker at genoptage forhandlingerne om parallelaftale om Europol. Det er nummer ét, at der skal ske.

Og så mener han, at der blandt Folketingets partier bør komme en diskussion af, hvorfor et flertal i Folketinget ønsker én slags EU-politik, mens befolkningen ifølge Thulesen Dahl ønsker en anden.

- Hvorfor kan man ikke få EU-politikken ind på et spor, hvor den yder bredere opbakning i den danske befolkning, det håber jeg, at vi nu kan få diskuteret, sagde han.

Facebook
Twitter