Valgforsker: Stemmeprocent var overraskende høj trods mistillid til politikere

Stemmeprocenten på 72 viser, at vælgerne tog afstemningen til sig trods politikerlede, mener valgforsker.

Københavns Rådhus torsdag den 3. december 2015 er et af valgstederne ved folkeafstemning om retsforbeholdet. (Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix 2015) (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

53,1 procent af vælgerne stemte nej til at ændre det danske retsforbehold til en tilvalgsordning i går, hvor danskerne - nærmere betegnet 72 procent af vælgerne - strømmede til stemmeurnerne over det ganske danske land. Faktisk så mange, at det overrasker valgsforsker ved Købehavns Universitet Kasper Møller Hansen.

- Mit bud var en stemmeprocent på 60 procent, så det overasker mig. Det er flot i en tid, hvor rigtig mange danskere har mistillid til politikerne, og hvor man stemte om et komplekst emne, siger Kasper Møller Hansen.

Valgdeltagelsen nåede dog ikke op på 88 procent, som da vi i år 2000 sagde nej til euroen, eller da vi i 1998 stemte om Amsterdam-traktaten, hvor stemmeprocenten lå på 76.

Tungt politisk efterår

Valgkampen har mødt en del kritik for blandt andet at være al for kort, men det er der en ganske særlig grund til, mener Kasper Møller Hansen.

- Det, der har været kendetegnende for optakten til afstemningen, har været et meget tungt politisk efterår. En massiv flygtningekrise, en finanslov, flygtningestramninger, terror i Paris og nedskudte russiske fly har præget politikerne – både indenrigs- og udenrigspolitisk. Det gør naturligt, at medierne har fokus et andet sted, og det samme gælder politikerne, siger han.

Derfor har det været svært for politikerne at føre en længere kampagne, som det nok oprindeligt har været tænkt.

Utro mod partifarve

De afgivne stemmer viser også, at mange vælgere har været utro mod det parti, de stemmer på ved folketingsvalg. Især Socialdemokraterne og SF’s vælgere gik imod partilinjen og stemte nej.

Men også 30 procent af Venstres vælgere stemte nej, selvom Lars Løkke Rasmussen og co. havde sat næsen op efter et ja.

- Venstre har altid haft et stort mindretal af EU-skeptiske vælgere, og det er også tilfældet denne gang. Venstre har ikek været tilstrækkeligt dygtige til at få deres vælgere i hus. 47 pct af de socialdemokratiske vælgere stemte også nej, så vi har en situation, hvor de store ja-partier har en meget stor gruppe af vælgere, som faktisk ikke har fulgt partilinjen, siger Kasper Møller Hansen.

Facebook
Twitter